Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Policista musel Zemanova muže svézt BMW, říká odborář. Jinak by měl problém

Autor: Mii - 
27. června 2017
14:50

Výlet zástupce šéfa hradního protokolu Vladimíra Kruliše policejním superautem byl v pořádku. Podle Generální inspekce bezpečnostních sborů řídící policista jen plnil služební úkol. Tvrdí to i šéf policejních odborů Milan Štěpánek, který v rozhovoru pro Lidovky.cz uvedl, že pokud by policista neuposlechl žádost, mohl by mít problémy. Lidem v podobných funkcích, jako je Kruliš, se totiž neodporuje.

Policejní superauto za čtyři miliony, dopravní nehoda, náhlá zdravotní indispozice a zástupce vedoucího Odboru protokolu Pražského hradu Vladimír Kruliš. To jsou hlavní body a jména incidentu, který se stal 29. května. Kruliš tehdy požádal policistu, aby ho drahým vozem svezl. Muž za volantem ale dostal náhlé zdravotní problémy a i s hradním protokolářem v brněnské čtvrti Chrlice havaroval.

Okamžitě se začaly množit spekulace, zda Kruliš seděl ve voze oprávněně a zda měl policista žádost uposlechnout. Šéf Nezávislého odborového svazu Policie České republiky Milan Štěpánek má jasno. 

VIDEO: Takhle vypadá místo, kde dvojice havarovala

Video  Záběry z místa nehody policejního BMW s protokolářem Miloše Zemana  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Kruliš je totiž pracovník Hradu a neuposlechnout takového člověka je prý na pováženou. „Není to jen moje myšlenka, bavili jsme se o tom s kolegy. Byť jsem to myslel trochu s nadsázkou, ale myslím si, že nějaké podobné odmítnutí v uvozovkách by mohlo mít negativní dopad na toho policistu, který by něco takového odmítl,“ nastínil Štěpánek pro Lidovky.cz.

Podle něj by nedošlo na kázeňský postih nebo něco takového. „Spíše by mohl být více kontrolován za výkon své funkce nebo by na něj byly kladeny vyšší nároky. Bylo by to něco v tomto duchu,“ popsal šéf odborů.

Neplatí to však absolutně. Policistům nelze prý přikazovat nic, co se týká policejní služby jako takové. Žádný prezidentův muž tak například nemůže policistovi přikázat, že bude někoho stíhat. Uposlechnutí se týká jen formálních a společenských událostí. A jelikož kriminalisté uzavřeli část vyšetřování této nehody s tím, že policista plnil služební úkol, dá se podle Štěpánka říci, že muž navíc vykonával prezentaci policie.

Šéf policejních odborů nicméně nepopírá, že situace nebyla obvyklá a běžná. Policie si od teď bude dávat větší pozor, koho vozí. Zároveň dodává, že se případ řeší tolik jen proto, že došlo k nehodě. Kdyby nebourali, nikdo by se nad tím podle Štěpánka nepozastavoval. Myslí si také, že i když veřejnost na případ nahlíží jako na akt papalášství, nedošlo k němu.

VIDEO: Zeman mluvil o zdravotním stavu Kruliše

havran2 ( 27. června 2017 19:15 )

KDO zato může ? ? ? KDO to zaplatí ! ! !

hafblaf ( 27. června 2017 18:54 )

Začíná další typ totality - prezidentská.

akko ( 27. června 2017 17:30 )

Musel?...co je to zase za blbost a trapne okecavani...Dostali nove silne Superby a taky hned po tydnu rosekali prvniho...tady je jen videt,jaci geniove oblekaji ten mundur...Tam vezmou vsechno...Ten mundur je vec charakteru...

janejaneja ( 27. června 2017 17:01 )

A oni to ještě nevyšetřili, kdo to řídil a následně naboural ??? Že se kolem toho jen mlží a mlží.. A platit bude daňový poplatník, předpokládám.

defakto ( 27. června 2017 16:18 )

... Zemanův podržtaška Kruliš se za svou vlezlost potrestal sám .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa