Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Drony mají na Šumavu i do Krkonoš „zákaz vstupu“. Z parků je vyžene novela

Drony zřejmě budou mít brzy v národních parcích utrum.
 (Autor: Blesk/David Malík)
Autor: Václav Lang - 
13. prosince 2016
06:21

Vzlétnout si jen tak s dronem nad šumavské nebo krkonošské kopce a pořídit neobyčejné záběry z ptačí perspektivy bude brzy nemožné. Pokud Senát a prezident schválí novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, nebudou smět amatéři tato zařízení bez speciální výjimky využívat.

Novela, kterou poslanci před několika dny schválili, zakazuje ve volné krajině národních parků „provozovat letadla způsobilá létat bez pilota, nebo modely letadel“.

Video Šumavský hrad Velhratice, jak ho zachytil dron: Takhle to při návštěvě neuvidíte. - David Malik, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Ministerstvo životního prostředí zdůvodňuje změnu technologickým vývojem, který za 20 let od vzniku zákona výrazně pokročil. „Hlavním důvodem tohoto opatření je, že drony létají ve velmi nízkých výškách, chráněné druhy je považují za predátory, zároveň je mohou rušit hlukem a fotografováním, což může vést třeba i k opouštění hnízd v době hnízdění. Navíc podle našich informací ani turisté a návštěvníci národních parků nechtějí být rušeni létajícími drony,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí resortu Jana Taušová.

Profesionálové mají naději

Její slova uznává i předseda České asociace profesionálních provozovatelů bezpilotních letadel Petr Lněnička. „Provozovatelé těchto modelů letadel a bezpilotních letadel si neuvědomovali, že tím závažným způsobem narušují účel parku, ať už hlukem, ale také velkým rizikem požáru po pádu těchto „dronů“ (používají vysoce hořlavé LiPol baterie), který může mít pro celý park devastující následky. A v neposlední řadě je to též reakce na ohrožení a obtěžování dalších návštěvníků a zaměstnanců parku,“ reagoval pro Blesk.cz.

Video Pálava z výšky: Užijte si famózní pohled na moravské vinice. - David Malik, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Zatímco amatérští „piloti“ těchto strojů budou mít s létáním utrum, profiesionální uživatelé se podle Lněničky nemusejí bát. „Z hlediska profesionálních uživatelů to není významná změna ani omezení, protože i v současné době profesionální provozovatelé (tedy ti, kteří jsou držiteli Povolení k provozování leteckých prací bezpilotními letadly od Úřadu pro civilní letectví) museli žádat orgány ochrany přírody a Úřad pro civilní letectví o povolení k provozu na území NP či CHKO. A navržený zákon orgánům ochrany přírody dává možnost výjimek,“ řekl.

„Pokud bude létání dronem ve veřejném zájmu a prokazatelně nezpůsobí škody na přírodě, je možné pro přelet získat výjimku. Tu budou udělovat správy národních parků,“ doplnila Taušová. Těžko však odhadovat, jak přísné parky budou při posuzování žádostí o výjimku.

Podívejte se na další videa z pořadu Dronem nad Českem:

Video Nad Temelín vylétl dron. Podívejte se na unikátní záběry z bezletové zóny. - Jaderná elektrárna Temelín
Video se připravuje ...

Video Prohlédněte si UNESCO skvost z výšky: Kostel na Zelené hoře od Santiniho - David Malik, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Video Slavné varhany ve skále: Tady se točila Pyšná princezna. - David Malik, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Video Záběry jako z hororu: Když na zříceninu Lichnice padle mlha. - David Malik, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Video Když Česko pokryje sněhová peřina: Dron ukáže zimní krajinu jinak. - David Malik, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Další díly pořadu Dronem nad Českem najdete zde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa