Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec šéfa Zemanovy Hradní stráže: „Dojel“ na podvod s příplatky za dojíždění?

Autor: simao, ČTK - 
5. prosince 2016
14:05

Na Hradě se v poslední době dějí změny. Kromě konce šéfa protokolu Jindřicha Forejta, zatím stále oficiálně nepotvrzeného, zaujal i náhlý a poměrně nečekaný konec šéfa Hradní stráže Petra Prskavce. Vedl šest stovek vojáků necelý rok. Podle informací Blesku jsou za jeho odvoláním zřejmě čachry s příplatky na dopravu.

Petr Prskavec nevydržel ve funkci velitele Hradní stráže ani rok. Nastoupil do ní 18. prosince 2015, v pátek však byl odvolán. Podle zdroje Blesk.cz kvůli „čarování s pobíráním příplatků na dojíždění.

„Personální opatření týkající se Hradní stráže jsou plně v kompetenci náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky (VKPR),“ odmítl v pondělí při dotazu Blesk.cz na konkrétní důvod Prskavcovy výměny komentovat tuto hradní rošádu mluvčí Jiří Ovčáček. Náčelníkem Vojenské kanceláře je přitom generálmajor Jan Kaše.

Na zaslaný dotaz kancelář zareagovala v pondělí odpoledne. „Jak již náčelník VKPR uvedl v reakci na dotazy tisku v pátek 2. 12. 2016, nebude blíže specifikovat důvody, které jej vedly k odvolání plukovníka Petra Prskavce z funkce velitele Hradní stráže,“ nechala Vojenská kancelář taktéž bez reakce dotaz, zda byl Prskavec propuštěn kvůli údajnému podvodu s příplatky.

Prokleté velitelské křeslo

Křeslo velitele Hradní stráže přitom v poslední době není obsazeno úplně stabilně. Prskavcův předchůdce Radim Studený byl sice ve funkci přes osm a půl roku, odvolán však byl kvůli kauze skupiny Ztohoven a průniku jejích členů na střechu Pražského hradu, kde místo prezidentské standarty vyvěsili rudé trenky. A standartu poté rozstříhali.

V tomto případě tak bylo o důvodu odvolání jasno. U Prskavce však Hrad mlčí. Vojáci Hradní stráže byli přitom nedávno zmíněni i v souvislosti s kritizovaným uzavřením Hradu. Hospodářské noviny s odkazem na členy Hradní stráže uvedly, že vojáci v poslední době dostali několik zvláštních příkazů, které dávají do souvislosti s kancléřem Vratislavem Mynářem.

Podle jednoho z nich si například nechal otevřít Jelení příkop, aby si v něm mohl zaběhat, což Mynář odmítl. Vojáci si stěžovali i na neefektivnost hlídek. Vysoce postavený zdroj ČTK řekl, že odvolání Prskavce nemá s těmito záležitostmi či s bezpečnostními opatřeními na Hradě souvislost.

„Kromě toho, že nejsou naplněny personální tabulky, nemám jediný důvod si stěžovat na fungování Hradní stráže,“ uvedl ohledně Prskavcova propuštění kancléř Mynář pro Aktuálně.cz.

Personální problémy Hradní stráže

Plukovník Prskavec před nástupem do čela hradních strážců velel 251. protiletadlovému oddílu v jihočeských Strakonicích.

„Při přeložení náleží vojákovi náhrada jízdních výdajů z místa trvalého pobytu, popřípadě z dosavadního místa výkonu služby do místa přeložení,“ říká přitom zákon o armádě. Platy vojáků z povolání se přitom odvíjí od tabulek, které byly schváleny loni. Zahrnují nejen základní plat dle jednotlivých šarží, ale právě i některé příplatky – jako je třeba služební příspěvek na bydlení max. ve výši 3000 Kč.

Od 1. listopadu 2016 se služební tarify v Armádě ČR pohybují od 10 300 Kč u vojínů přes 23 620 Kč u četařů, 31 690 Kč u poručíků, 63 380 Kč u plukovníků po 106 980 Kč, které bere armádní generál.

Prskavec dostal při nástupu do úřadu za úkol personálně stabilizovat hradní stráž a pokusit se zvrátit dlouhodobý trend poklesu počtů sloužících vojáků, jak uváděly po jeho jmenování stránky Hradní stráže.

„Za svoji dosavadní vojenskou kariéru plukovník Petr Prskavec osvědčil své schopnosti ve velitelských pozicích,“ zněla přitom jedna z poznámek na stránkách Hradní stráže k Prskavcovi po jeho jmenování do funkce velitele loni v prosinci.

Letos na konci září navštívil útvar armádní generál Josef Bečvář, který si prohlédl prostory Hradní stráže a komentoval i její problémy.

„Vím, jaké problémy vám přináší nedostatek personálu. Ve vašem úsilí dosáhnout v co nejkratší době plného stavu vás budu plně podporovat. Ať už se bude jednat o převelení profesionálních vojáků z armády přímo k vám, nebo o prioritu rekrutace k doplňování systemizovaných míst u jednotky,“ říkal při návštěvě Bečvář, kterého přivítali právě Kaše a Prskavec.

„Na jakékoli komplexnější působení plukovníka Petra Prskavce v čele Hradní stráže je zatím ještě brzy, ale je skutečností, že za poslední rok došlo u Hradní stráže ke zvrácení dlouhodobého trendu v poklesu počtů vojáků, především díky intenzivní náborové činnosti,“ uvedl pro Blesk.cz nyní sekterariát VKPR.

Podívejte se, jak Hradní stráž v minulosti vzdávala poctu kancléři Mynářovi:

Video  Dřívější aféra: Hradní stráž vzdávala poctu kancléři Mynářovi.  - Blesk - Ladislav Křivan
Video se připravuje ...

moiaza ( 5. prosince 2016 22:19 )

Pane Prskavče, doplatil jste na svoji hloupost. Jste dost starý, abyste věděl, že v ČR se v malém krást nesmí. Modré zlodějské straky Vám to vysvětli. Jako příklad můžu dát pana Bakalu a pana Béma. Takto se krade, a ne nějaké drobné. Proto jste musel být vyhozen.

ivoadler ( 5. prosince 2016 18:55 )

Milý Miloši, udělej si v tom svém abtajlungu pořádek. Velitel hradní stráže, šéf protokolu, a to nemluvím o Mynářovi bez prověrky. Nějak ti klesají preference! S takovouhle politikou se tomu nedivím.

yokky ( 5. prosince 2016 18:47 )

jako byvaly kotelnik ze sabinova bych tu funkci vzal.asi se na to poptam.🤓🤓🤓🤓😁😁😁😁🎅🎅🎅🎅💥😎

avast ( 5. prosince 2016 15:39 )

to to lítá, bravo!

aIIahakbar ( 5. prosince 2016 14:54 )

Ta hradní stráž je opravdu sebranka. Za Havla to byli homosexuálové a alkoholici, za Klause a Zemana podvodníci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa