Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Miloslav Ransdorf náhle zemřel. Příčinou měla být mozková příhoda

Autor: Jaroslav Šimáček - 
22. ledna 2016
15:58

Zprávu o převozu Miloslava Ransdorfa v bezvědomí do nemocnice střídá ještě smutnější. Komunistický europoslanec v pátek zemřel. Ve věku nedožitých 63 let. Spekuluje se o mozkové příhodě.

Ransdorfa odvezli do nemocnice v Praze-Krči v dopoledních hodinách. „Ano, situace je vážná,“ potvrdila Blesk.cz vedoucí Ransdorfovy kanceláře Helena Suchá.

Podle neoficiálních informací Blesk.cz pak Miloslav Ransdorf v pátek bohužel zemřel. Ani převoz do renomované nemocnice bohužel nepomohl.

„Můžeme potvrdit, že pan Ransdorf je u nás. Další informace poskytovat nemůžeme,“ řekla Blesk.cz v pátek odpoledne tisková mluvčí IKEM Veronika Velcová. Informace o pacientech však nemohla komentovat. Novinky.cz uvedly, že podle dostupných informací měla být příčinou úmrtí mozková příhoda.

Miloslav Ransdorf byl diabetik. Již v minulosti údajně prodělal lehkou mozkovou příhodu. Podle aktualne.cz ho nyní našla v bezvědomí jeho manželka Vlasta. „Našli ho doma v bezvědomí, odvezli ho, ale už ho nedali dohromady,“ řekl serveru místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Miloslav Ransdorf se narodil 15. února 1953 v Rakovníku. V únoru by tak oslavil 63. narozeniny. Měl jedinou dceru Anetu.

Absolvent Filozofické fakulty UK v Praze přednášel v minulosti dějiny filozofie. V letech 1984 až 1990 byl zaměstnancem Prognostického ústavu Československé akademie věd, kde se sešel mj. s Václavem Klausem či Milošem Zemanem. „Je mi to líto. Byl to jeden z nejbystřejších intelektuálů, kterého jsem poznal,“ reagoval prostřednictvím svého mluvčího prezident Miloš Zeman.

„I když jsem s řadou názorů pana Ransdorfa nesouhlasil, respektoval jsem ho jako velmi vzdělaného člověka, jako politika s širokým rozhledem,“ reagoval na Ransdorfovu smrt premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Komunisté: Ztratili jsme dlouholetého politického intelektuála

Členem komunistické strany byl Ransdorf od roku 1972. Napsal několika publikací, například Nové čtení Marxe. 

Do vrcholné politiky vstoupil v roce 1990. V barvách komunistů strávil dlouhá léta ve sněmovně i v europarlamentu. Křeslo europoslance obhájil ve volbách v roce 2014. V Bruselu by měl Ransdorfa nahradit komunistický zastupitel z Teplic Jaromír Kohlíček (62).

„KSČM ztrácí v Miloslavu Ransdorfovi dlouholetého politického intelektuála. Politický život s sebou přináší řadu diskusí, výměnu názorů i případných nedorozumění. Miloslav Ransdorf si vždy za svými názory stál, i když mnohokrát proti většině. Jeho přirozeností bylo pomáhat lidem bez ohledu na jejich postavení a společenské zařazení. Výkonný výbor ÚV KSČM vyjadřuje hlubokou soustrast rodině a všem pozůstalým. Čest jeho památce,“ uvedla KSČM na svých stránkách.

Vysílila ho švýcarská kauza?

Poslední dobou byl však pod velkým tlakem. Zapříčinila se o to Ransdorfova „švýcarská kauza“. Loni v prosinci zatkli Miloslava Ransdorfa v curyšské bance, kam se vypravil s trojicí Slováků. Dle svých slov se nevydal vybrat peníze, ale pouze zrostředkovat kontakt mezi bankou a údajným dědicem po švýcarské občance, ze kterého se vyklubal Čech Vladimír Huněk. Ransdorf odmítal, že by naletěl.

Strávil však tři dny ve švýcarské vazbě. Postěžoval si na tamní poměry - mj. kvůli svému nalomenému zdraví. Stěžoval si na kolísavý tlak a nedostatek inzulínových injekcí. Čelil však následně podezření z majetkových deliktů, na tiskové konferenci v Praze ale jakákoli obvinění odmítal. A chtěl očistit své jméno. To však bylo v minulosti spjato i s milionovými dluhy a problémy s exekucí. Ale také s řadou dopravních nehod.

ČTĚTE VÍCE: Vše o Miloslavu Ransdorfovi

Video Miloslav Ransdorf popisuje podrobnosti ze svého zadržení. - Blesk.cz
Video se připravuje ...

VŠE O ŽIVOTĚ MILOSLAVA RANSDORFA - SPECIÁL ZDE!

vrahrychtar ( 23. ledna 2016 02:21 )

beru to tak ze zemrel clovek...komunista nebo nekomunista..na tom nezalezi...jen bych chtel rict ze zkurvenci z novinek a idnes zrusily demokraticky diskuze. je cas s nema zatocit..

televizorek ( 23. ledna 2016 00:16 )

 rip byl to čestný muž

okolonas ( 23. ledna 2016 00:10 )

Taky nevím v čem se za svojí éru zasloužil?

tomlk007 ( 22. ledna 2016 23:58 )

Důchodci musí stačit 10 tis,křivý úsměv bral půl mega a nevycházel s tím.O mrtvých jen dobře,tento budižkničemu spal v eu parlamentu za 5tis/hod

okolonas ( 22. ledna 2016 23:48 )

Míla po smrti a pan prezident tančí http://www.novinky.cz/koktejl/392649-zeman-si-na-plese-strihl-valcik.html Ivanka je víc vytuhlá jak on

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa