Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Bude váš kraj „škudlit“, nebo rozhazovat? Podívejte se, kam zmizí miliony

  • Autor: ČTK,kle - 
    20. 12. 2015
    06:16

    Všechny kraje České republiky již schválily rozpočty na příští rok. S jakými penězi se bude v různých regionech hospodařit? A kam budou směřovat hlavní investice? Blesk.cz pro vás připravil souhrnný přehled po jednotlivých krajích. Podívejte se na ten svůj.

  • 1.Praha

    Praha bude hospodařit s příjmy 43,6 miliardy a výdaji 58,7 miliardy korun. Rozdíl město dorovná ze státních příspěvků. Na investice plánuje Praha 12,71 miliardy, což je o 1,6 miliardy víc než letos.

     

    Nejvíce peněz z investic půjde do dopravy a rozvoje města a infrastruktury. Společně to bude téměř 8,8 miliardy korun, sama doprava pak 4,72 miliardy.

     

    Peníze město v oblasti infrastruktury a rozvoje plánuje investovat zejména do první fáze přestavby čistírny odpadních vod na Císařském ostrově, a to 2,23 miliardy. Výstavbu zahájila Praha na začátku listopadu a stavba vyjde na téměř šest miliard.

  • 2.Jihomoravský

    Zastupitelé Jihomoravského kraje schválili rozpočet se schodkem téměř 103,9 milionu korun. Příjmy budou zhruba 5,9 miliardy korun a výdaje šest miliard korun. Rozdíl dorovnají peníze z minulých let.

     

    Jihomoravský kraj chce podporovat vědu, výzkum, inovace, ale i venkov, vinařství, turistiku a cestovní ruch. Nejvíce peněz však půjde na dopravu.

     

    Kraj navýšil peníze na dotační tituly, na které půjde 414 milionů korun, což je o 35 milionů více oproti letošku. O sedm milionů se navýšily i dotace do kultury a památek, které budou ve výši 25 milionů korun. Na rozvoj venkova připadne 50 milionů korun, tedy o 20 milionů více než letos. Celkem 50 milionů dostanou dobrovolní hasiči a 20 milionů připadne na motocyklovou Grand Prix.

  • 3.Moravskoslezský

    Moravskoslezský kraj bude hospodařit s přebytkovým rozpočtem ve výši 8,053 miliardy korun, výdaje plánuje za 6,813 miliardy korun. Rozdíl 1,24 miliardy korun je určen hlavně na splacení úvěrů, které si vzal a použil na předfinancování akcí dotovaných z EU.

     

    Ve srovnání s letoškem kraj očekává, že jeho příjmy meziročně klesnou o zhruba šest procent, tedy o více než půl miliardy korun. Nižší totiž budou příjmy z evropských dotací, naopak o 550 milionů korun více by měl kraj získat ze sdílených daní.

     

    Objem investic nebude tak výrazný jako letos. Z celkových výdajů připadá na kapitálové 1,689 miliardy korun, což je o 62 procent méně než v roce 2015. Investice zamíří hlavně do dopravní infrastruktury nebo do úprav školských objektů, které by měly přinést energetické úspory.

     

    Proti letošnímu roku dostanou více peněz na provoz příspěvkové organizace kraje. Připraveno je pro ně 2,082 miliardy korun, což je o šest procent více než letos.

  • 4.Pardubický

    Pardubický kraj bude hospodařit s přebytkovým rozpočtem s příjmy 3,2 miliardy a výdaji 3,07 miliardy korun. Oproti letošním příjmům 4,1 miliardy korun je to výrazně méně. Snížení souvisí zvláště s pomalým náběhem programů evropských dotací.

     

    Na investice plánuje hejtmanství téměř 640 milionů korun. Na letošek bylo schváleno skoro dvaapůlkrát více, 1,5 miliardy korun. Mezi většími investičními akcemi je například výstavba sportovní haly VOŠ a SŠ technické v České Třebové za 20 milionů korun, rekonstrukce elektroinstalace a slaboproudých sítí pardubické elektrotechnické průmyslovky za 10 milionů nebo rehabilitační bazén v ústavu v Brandýse nad Orlicí za 9 milionů korun.

     

    Velkou část výdajů tvoří příspěvky na dopravní obslužnost. Na regionální vlaky hejtmanství vyčlenilo 346 milionů korun, na autobusy 308 milionů, dalšími třemi miliony bude dotovat trolejbusovou dopravu. Částky se příliš neliší od letošního roku.

     

    Miliardu korun spolykají příspěvky na provoz příspěvkových organizací v oblasti školství, kultury, dopravy včetně 375 milionů pro Správu a údržbu silnic, sociálních věcí a zdravotnictví, například záchranné služby.

     

    Na splátky úvěrů padne v příštím roce 363 milionů korun.

  • 5.Zlínský

    Zlínský kraj bude příští rok hospodařit se schodkem 189,5 milionu korun. Výdaje mají být 8,298 miliardy a příjmy 8,108 miliardy korun. Rozdíl pokryjí volné finanční prostředky z předchozích let.

     

    Na investice vedení kraje pamatuje částkou téměř 823 milionů korun, letos na ně hejtmanství plánovalo o půl miliardy více. Je to dáno očekávaným poklesem investic podpořených evropskými fondy, nové programové období se totiž teprve rozbíhá a výzvy se připravují.

     

    Na splátky úvěrů z předchozích let rozpočet počítá se 102 miliony korun. Rozpočet nepočítá s tím, že by si hejtmanství bralo nový úvěr. Kraj by měl na konci roku 2015 dlužit zhruba 2,26 miliardy korun.

     

    Do majetku svého a příspěvkových organizací chce kraj investovat asi 495 milionů korun. Zbylé investiční peníze půjdou na projekty spolufinancované evropskými fondy. Největší částka, 130 milionů korun, by měla jít na vybudování interního pavilonu Vsetínské nemocnice. Pokračovat budou opravy sociálních zařízení a Kroměřížské nemocnice, plánuje se zřízení výjezdových stanovišť záchranné služby v Buchlovicích a Suché Lozi. Opravovat se budou školské objekty i silnice druhé a třetí třídy.

  • 6.Olomoucký

    Olomoucký kraj bude hospodařit s příjmy 4,26 miliardy korun. Výdaje hejtmanství se v roce 2016 zvýší o šest procent na 4,28 miliardy korun z letošních zhruba čtyř miliard korun. Dvacetimilionový schodek mezi příjmy a výdaji pokryje revolvingový úvěr.

     

    Návrh počítá s investicemi v celkové výši 846 milionů korun, zatímco v letošním rozpočtu je na tyto účely vyčleněno 836 milionů korun. Provozní výdaje odborů hejtmanství se v roce 2016 zvýší o 6,3 procenta z letošních 586 milionů korun na 623 milionů korun a provozní výdaje příspěvkových organizací o pět procent z 2,29 miliardy korun na 2,4 miliardy korun.

     

    Olomoucký kraj v letech 2006 až 2014 kumuloval úvěry až 4,6 miliardy korun na opravy silnic a další investice spolufinancované z evropských fondů. Zadlužení Olomouckého kraje bylo tehdy podle údajů ministerstva financí nejvyšší v zemi. V posledních třech letech se ale úvěrové zatížení kraje snížilo.

  • 7.Jihočeský

    Jihočeský kraj bude hospodařit se schodkovým rozpočtem. Předpokládané příjmy mají činit přibližně 11 miliard a výdaje 11,7 miliardy korun. Schodek ve výši 625 milionů korun je jeden z největších v historii a kraj jej uhradí z vlastních rezerv.

     

    Finanční rozvaha počítá mimo jiné třeba s investicí ve výši 760 milionů korun do dopravy. Z toho 310 milionů korun zamíří na pokračování výstavby letiště v Plané u Českých Budějovic, dalších 402 milionů kraj uvolní na modernizaci silnic II. a III. třídy.

     

    Historicky nejvyšší částku příští rok nabídne dotační program obnovy venkova - 100 milionů korun. Jde o největší částku v porovnání se všemi kraji v Česku.

     

    Kraj také investuje například 60 milionů korun do modernizace přístrojového vybavení letos otevřeného perinatologického centra českobudějovické nemocnice. Počítá také se souhrnnou částkou více než 150 milionů korun pro výstavbu domů pro seniory v Kaplici a Dačicích.

  • 8.Vysočina

    Kraj Vysočina počítá se zvýšením rozpočtových výdajů, stejně jako příjmů, o čtyři procenta na více než 8,6 miliardy korun. Rozpočtové příjmy kraj posílí ze svého fondu, případně kontokorentního úvěru, o 397 milionů Kč, které potřebuje na financování evropských projektů.

     

    Největší výdajovou kapitolou krajského rozpočtu bude tradičně školství, kam půjde podobně jako tento rok 4,3 miliardy Kč. Za dopravu kraj vydá 1,55 miliardy korun, o čtyři procenta více než letos. Na desítky plánovaných oprav a rekonstrukcí silnic a mostů je zatím vyčleněno 308 milionů Kč.

     

    Mezi nejvýznamnější investice, které kraj začne příští rok uskutečňovat, budou patřit stavby v jeho nemocnicích. Oprava interny v Jihlavě bude stát 307 milionů Kč bez DPH a potrvá tři roky. Pavilon chirurgie v Třebíči budou dělníci stavět zhruba dva roky, celkové náklady budou činit 413 milionů Kč bez DPH. Celkově by mělo z krajského rozpočtu v roce 2016 plynout na opravy a investice ve zdravotnictví 206 milionů Kč.

     

    Dalších 262 milionů Kč je vyčleněno na krajské školy, kupříkladu přístavba tělocvičny v Třebíči bude stát 37,5 milionu. Do svých sociálních zařízení kraj investuje 53 milionů Kč. Připravuje i stavbu domova pro seniory v Havlíčkově Brodě, na niž chce získat dotaci.

  • 9.Ústecký

    Ústecký kraj bude hospodařit s rozpočtem 13,65 miliardy korun a počítá s přebytkem 289 milionů korun, který i s úsporami použije na splátku úvěrů.
    Ústecký kraj loni hospodařil s přebytkem 442,5 milionu korun. Příjmy činily 13,14 miliardy korun, výdaje 12,70 miliardy korun. Přebytek společně s dalšími rezervami kraj poslal na opravy silnic, posílil rozpočty příspěvkových organizací či navýšil základní jmění Krajské zdravotní.

     

    Nejvíce peněz, a to téměř 505 milionů korun, půjde na opravu silnic, mostků a dalších dopravních staveb. Necelých 200 milionů korun je ve fondu investic a oprav, v rezervě má kraj peníze na předfinancování projektů, na které bude žádat o dotaci EU.

     

    Kraj také přispěje na obnovu techniky státní policie a hasičů.

  • 10.Liberecký

    Liberecký kraj bude hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. Příjmy i výdaje mají dosáhnout 2,61 miliardy korun. Na investice má jít více než miliarda Kč.

     

    Mezi priority kraje patří podpora kapitálových výdajů. Do školství, sociálních věcí a zlepšení krajských komunikací půjde 83 milionů. 87 milionů je vyčleněno na celoplošné opravy, 130 milionů na běžnou a 120 milionů na zimní údržbu.

     

    Jedním z největších projektů roku 2016 je výstavba Evropského domu v hodnotě 95 milionů korun nebo zahájení financování 1. etapy modernizace Krajské nemocnice Liberec. V rozpočtu je na ni připraveno 50 milionů korun. Dalších 10 milionů půjde například na realizaci všesportovního a volnočasového areálu Hraběnka v Jilemnici.

     

    Dluh Libereckého kraje by měl do konce příštího roku klesnout o téměř 354 milionů ze současných 1,152 miliardy korun. Kraj nepočítá s tím, že by si bral nové úvěry.

  • 11.Plzeňský

    Plzeňský kraj schválil přebytkový rozpočet s příjmy 4,48 miliardy korun a výdaji 4,47 miliardy korun. Letos kraj hospodařil s rozpočtem, kterým měl stanoven příjmy 5,05 miliardy a výdaje 4,83 miliardy.

     

    Kraj zvýší investice do kultury, cestovního rouchu a památkové péče. Nový krajský rozpočet slibuje také větší podporu venkovským oblastem, regionálnímu rozvoji, sociální oblasti, zdravotnictví i dopravě. Do dotačního programu rozvoje a obnovy venkova chce proto kraj příští rok dát 128 milionů korun, což je o třetinu více než letos.

     

    Venkov chce podpořit i investicemi do dopravy, které mají zvýšit dopravní obslužnost. Celkem představuje doprava největší položku výdajů kraje. Příští rok na ni půjde téměř 1,97 miliardy korun, letos to bylo téměř 1,7 miliardy korun. Na investice na krajských silnicích je vyčleněno 300 milionů korun.

     

    Zdravotnictví kraj příští rok podpoří 478 miliony korun, což je meziročně víc než šestiprocentní nárůst. Na kulturu a cestovní ruch má jít příští rok 270 milionů, letos to bylo po více než pětinovém navýšení 273 milionů korun. Byla v tom ale zahrnuta vyšší podpora kraje projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury.
    Úvěr 606 milionů korun, který kraj letos poprvé čerpal na financování projektů podpořených EU, je už celý splacený. Kraj je jako jediný v ČR nezadlužený.

  • 12.Královéhradecký

    Rozpočet kraje pro rok 2016 byl schválen jako schodkový ve výši 18,1 milionu korun. Odhad příjmů je 3,646 miliardy, výdajů 3,664 miliardy korun. Zadluženost kraje by měla poklesnout o téměř 300 milionů korun.

     

    Příští rok budou významné prostředky plynout do velkých investičních akcí. Kromě náchodské nemocnice, do jejíž rekonstrukce hodlá kraj z vlastních peněz investovat 50 milionů, lze zmínit podporu průmyslových zón. Do okolí Vrchlabí bude z krajského rozpočtu směřovat 32 milionů, na Rychnovsko pak 28 milionů korun.

     

    Na projekty spolufinancované z fondů Evropské unie je pro příští rok vyčleněno více než 140 milionů. K nejvýznamnějším z plánovaných akcí patří chystaná rekonstrukce domova důchodců v Černožicích, jejíž náklady se v současnosti odhadují na 50 milionů korun. Mezi prioritami zůstává obnova krajské silniční sítě.

  • 13.Středočeský

    Rozpočet Středočeského kraje počítá s celkovými příjmy téměř 19,108 miliardy korun a výdaji přes 19,078 miliardy korun. Rozdíl mezi výdaji a příjmy je pokryt přebytkem hospodaření z roku 2015 ve výši 210 milionu korun a zároveň je snížen o splátky úvěru kraje ve výši 239,5 milionu korun. 

    Významnou změnou je nová koncepce v rozdělování fondů pro rok 2016. Konkrétně Fond rozvoje měst a obcí, v němž bude nejvíce peněz (celkem 300 milionů korun), bude rozdělen na dvě části - na „Program obnovy venkova“ a „Velké projekty“.  Do druhé skupiny budou spadat projekty týkající se mateřských a základních škol ve výši 200 milionů korun.

     

    Schválený rozpočet na letošek původně počítal s příjmy 17,37 miliardy a výdaji 17,64 miliardy korun. Po započtení splátek úvěru a přebytku loňského hospodaření měly zdroje a výdaje představovat shodně 17,88 miliardy Kč.

  • 14.Karlovarský

    Příjmy by podle návrhu měly tvořit 4,39 miliardy korun, výdaje 4,67 miliardy korun. Rozdíl bude plně pokryt vlastními financemi z Fondu budoucnosti, peníze kraj dostane zpět v rámci doplacených dotací. Rozpočet by měl být mírně přebytkový v oblasti provozních prostředků a schodkový v oblasti předfinancování a spolufinancování projektů s dotací z EU a závazků kraje.

     

    K největším plánovaným investicím kraje by měla patřit výstavba pavilonu hospicové péče v REHOS Nejdek, zahájení další etapy obnovy Nemocnice Cheb nebo rekonstrukce Domova pro seniory v Hranicích.

     

    V letošním roce hospodařil kraj s příjmy ve výši 4,65 miliardy a výdaji 4,72 miliardy korun.

sores ( 20. prosince 2015 15:15 )

 Všichni politici do jednoho myslí jen na sebe, občany mají u pr.dele. pras.ata, že jim není hanba přidat důchodcům 40,-Kč je to horší než kdyby nebylo přidáno nic. Doslova výsměch a urážka vůči důchodcům. Jen když oni se kapsují.

sores ( 20. prosince 2015 12:57 )

Zmizí do jejich kapsy, kam jinám, na důchodce a nízké platy se.re.ou z vysoka.

vi3ol ( 20. prosince 2015 10:57 )

 Tak..to jsou Burešovy kecy řídit stát jako firmu..ve který ze svých takhle prodělává..??..v době ekonomického rozkvětu..a blbosti lidí, co platí za předražené potraviny..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa