Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Zeman: Ruská televize lže o okupaci 1968. Invaze byla zločin

Miloš Zeman zkritizoval ruskou televizi za dokument o invazi v roce 1968
Miloš Zeman zkritizoval ruskou televizi za dokument o invazi v roce 1968  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
3. června 2015
20:47

Je považovaný za proruského politika, tentokrát se však Miloš Zeman pustil při své návštěvě na jihu Čech i do Rusů. Konkrétně do dokumentu odvysílaného na jejich televizi. Ruská TV podle Zemana lhala o příjezdu tanků do Československa v roce 1968 a následné okupaci.

Ruská televize lže v dokumentu o invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 do Československa, řekl dnes prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci v Táboře. Invazi označil za zločin.

Podle nedávno odvysílaného ruského dokumentu byla invaze vojsk paktu v srpnu 1968 zákrokem proti chystanému převratu v Československu, který mělo na svědomí NATO a bývalí esesáci a fašisté. Takovou interpretaci odmítl i premiér Bohuslav Sobotka nebo šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (oba ČSSD).

"Nebyla to chyba, byl to zločin. Na tomto názoru samozřejmě trvám. Tady je vidět, že žurnalistická informovanost, v tomto případě informovanost ruské televize, je ve psí, protože samozřejmě nešlo o žádný pokus o ozbrojený převrat," řekl dnes Zeman.

Tehdejší politické vedení Československa mělo podle něj důvěru drtivé většiny společnosti. "Takže ruská televize lže a žádný jiný komentář, než že je to novinářská lež, se k tomu říci nedá," dodal prezident. Ministr zahraničí Zaorálek si nedávno i kvůli dokumentu předvolal ruského velvyslance v Česku, aby mu osobně vyjádřil své znepokojení. Není podle něj možné hrubě zkreslovat pravdu o událostech roku 1968.

Zaorálek: Lživé a do nebe volající zkreslování historie

Zaorálek o dokumentu mluvil s ruským velvyslancem v ČR Kiseljovem v pondělí. Během schůzky vyjádřil český ministr také znepokojení nad ruským sankčním seznamem osob z EU, které nesmějí vstoupit do země. Zařazeni na něj byli i čtyři čeští politici včetně Karla Schwarzenberga. Zaorálek to pokládá za neodůvodněné a odmítá takové zacházení s českými občany.

Podle Zaorálka má tato černá listina nebezpečnou souvislost s dokumentem ruské státní televize o dosud neznámých stránkách Varšavské smlouvy. Invaze vojsk paktu v srpnu 1968 byla podle něj zákrokem proti chystanému převratu v Československu, který mělo na svědomí NATO a bývalí esesáci a fašisté, jak snímek mluví o tehdejší československé opozici. "Podstatou toho seznamu má být to, že jsou to ti, kteří se podíleli na údajném převratu v Kyjevě, zatímco ten film zase mluví o tom, jak údajný převrat v roce 1968 nebyl dílem Čechů a Slováků, ale esesáků a amerických a německých imperialistů," uvedl šéf diplomacie.

"To zkreslování je hrubé, lživé a je do nebe volající," poznamenal Zaorálek. "Je to nehoráznost, na kterou nelze nereagovat," dodal. Velvyslanec se podle Zaorálka snažil význam snímku bagatelizovat a zdůraznil, že stále platí dřívější vyjádření sovětského prezidenta Michaila Gorbačova i jeho ruských nástupců, kteří se přihlásili k ruské morální odpovědnosti za invazi do Československa v roce 1968. Zaorálek toto zlehčování odmítl.

Stejně tak jako Česko v souvislosti se 70. výročím konce druhé světové války odmítlo překrucování její historie a role sovětské armády, není možné hrubě zkreslovat pravdu o událostech roku 1968, sdělil ministr Kiseljovovi. "Tento film je projevem trendu, který je nebezpečný, a já se obávám, že něco podobného se může opakovat," podotkl Zaorálek.

stanislavpolacek ( 28. dubna 2016 16:04 )

Že by Zeman zase začal chlastat?

marais ( 28. července 2015 09:33 )

Žádám politiky , aby se vzpamatovali...v r 1968 politicKÁ GARNITURA rozbouřila veřejnost a pak se divili, že přijely členské armády z Varšavského spolku! A jak by to dopadlo dnes, kdybychom chtěli vystoupit z NATA?

marais ( 5. června 2015 09:06 )

víš prd...

westouw ( 4. června 2015 23:40 )

westouw ( 4. června 2015 23:38 )

Za takový žvást by tě Zeman umlátil holí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa