Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hrdiny byli obyčejní lidé, postavili se okupantům, vzpomíná Pavel Pravda na srpen 1968

Autor: Etienne Bláha - 
21. srpna 2014
04:59

Invaze vojsk Varšavské smlouvy 21. srpna 1968 zanechala v paměti národa hluboké a nezahojitelné šrámy. Nejinak tomu je i u Pavla Pravdy (63). V osudové dny, kdy mu bylo 17, nafotil v Praze dramatické, dosud nepublikované fotky.

Tehdejší student strojní průmyslovky bydlel na Vinohradech v centru města. Rachot tanků nad ránem ho stejně jako zbytek rodiny překvapil. „20. srpna přiletěla sestra z USA, měla tu mít svatební cestu. Hned jsme ji odváželi na americkou ambasádu,“ vzpomínal na první chvíle sovětské okupace.

Vyhrocené situace

Pak s malým ruským foťákem za pár korun proběhl největší ohniska konfliktů. „Rusové zablokovali mosty, všechny kontrolovali,“ líčil. V paměti má pan Pravda především hrdinství obyčejných lidí. „Kluci třeba skočili na tank a krumpáčem prorazili nádrž na naftu a zapálili ji. Lidé bojovali, krváceli a umírali,“ říká dnes.

Působení Pavla Pravdy nezůstalo nakonec skryto tehdejší policii. „Rok na to jsem fotil demonstrace, zatkli mě a vyhodili ze školy. Pak jsem mohl dělat jen řidiče,“ popsal svůj osud. číslo

Pražské jaro skončilo v srpnu

Pražské jaro, které vlastně začalo už na podzim roku 1967 a pokračovalo do 21. srpna 1968, mělo být změnou k lepšímu. Zrušení cenzury, uvolnění politických poměrů, ekonomické reformy. S tím vším invaze vojsk Varšavské smlouvy rázně zatočila.

Tváří těchto změn se stal tehdejší první tajemník KSČ Alexander Dubček. Ve straně neměl dostatečně silnou pozici, a tak se opíral i o veřejnost, což pomohlo v prosazování změn. Díky zrušení cenzury a vzniku různých politických uskupení měla veřejnost Dubčeka za demokrata.

Otázkou je, nakolik se s děním jenom vezl. Po invazi pod tlakem podepsal ostudný Moskevský protokol, kterým souhlasil s přítomností sovětských vojsk a byl uklizen do ústraní. Nakrátko se znovu zviditelnil po listopadu 1989. Zemřel při autonehodě u Humpolce v roce 1992.

jamest ( 25. srpna 2014 12:16 )

kurzové sázení, velmi spolehlivé info www.cameso.webnode.cz

kkkastr ( 22. srpna 2014 18:22 )

Napiš mi kde jsem psal hrubě. Lež je průvodním jevem vás americkejch zaslepenců. Věřím že do hospody nechodíš kdo by s tebou taky seděl. Argumentů jsem napsal dost ale stejně jak je zvykem vás disidentů po 89 neodpovídáš. Co jsi dělal předtím? Udavače? No já sem už nepolezu. Je také zvykem kašlat na práci druhých, ale to dělaj ti co jim práce smrdí. mimochodem co jsi v životě dokázal? Já nenadávám nemám to ve zvyku k tomu se schyluje plebs

evolucius ( 22. srpna 2014 18:01 )

 Tu hrubost jsi vyvolal ty...ted cekam nadavky misto argumentu,ale uz se sem nevracim...)))tak si dej zalezet...)))Lojziku...

evolucius ( 22. srpna 2014 17:52 )

 Do hospody nechodim a tva vygumovanost mi staci,soudruhu ritolezce okupantum...vrtej si dal svou sovetskou vrtackou az treba do riti Putina...hrubost si vyvolal ty,jak je u bolseviku zvykem...na Banglades kaslu...)))

kkkastr ( 22. srpna 2014 17:28 )

Jen tupá nenávist hospodského povaleče. Je mi tě líto, kupuj dál věci z Bangladéše což je typické pro krachující západ a to získat co největší zisk za co nejmenší cenu i za cenu dětí které se upracované nedožívají dospělosti. Nenávist plodí jen nenávist. Jinak okupanti je slovo do pranice, viz. 2. světová a Mnichovská zrada a mrkni se na to kolik válek vyvolalo USA s civilními obětmi. Měj se ve své malosti.

Zobrazit celou diskusi