Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Epopej chtějí více lidé na Moravě! Pražanům je ukradená

Po dlouhých soudních tahanicích se nakonec Epopej rozdělila
Po dlouhých soudních tahanicích se nakonec Epopej rozdělila  (Autor: Ondřej Požár)
Autor: op - 
1. května 2011
21:43

Spory mezi Prahou a Moravským Krumlovem o Slovanskou epopej Alfonse Muchy přinesly obrovský zájem veřejnosti. Část obrazů je nyní umístěna ve Veletržním paláci v Praze. Zbytek pláten zatím zůstává v Moravském Krumlově. Lidé ji však chtějí vidět hlavně na Moravě, v Praze takový zájem není.

Návštěvnost Slovanské epopeje v Moravském Krumlově na Znojemsku se při loňských sporech s Prahou zvedla více než dvojnásobně. I nyní, kdy už část pláten odvezli galeristé do hlavního města, lidé houfně navštěvují moravskokrumlovský zámek.

Na patnáct Muchových pláten, která jsou opět přístupná od 19. dubna, se například o Velikonocích přijelo podívat asi 600 lidí! Naopak v Praze si přišlo celou galerii prohlédnout jen 400 lidí, z toho jen část návštěvníků přichází speciálně kvůli epopeji. „Zájem lidí jde stále nahoru. Na květen už máme objednané hromadné zájezdy,“ dodala vedoucí expozice v Moravském Krumlově Marie Makovičková.

Slovanská epopej bude na Moravě k vidění pouze do konce září, pak se 15 pláten přestěhuje ke zbylým pěti do Prahy.

monikare ( 2. května 2011 07:53 )

je v tom, že vlastník je a není... Mělo by jím být město Praha, kterému je Mucha odkázal, ale za podmínky, že Epopeji postaví důstojný stánek na vystavovaní. Což Praha neudělala. Takže – je vlastník, nebo není? Epopej se válela kdesi zapomenutá až se jí ujal Moravský Krumlov, plátna opravil, zrestauroval a začal vystavovat. A ejhle – Praha si vzpomněla na svá "práva". Je ale pravda, že prostředí v Krumlově je dost hrozné – zámek polorozpadlý, z věže rostou stromy a městečko samo asi propagaci dost podceňovalo. Byli jsme tam a byla jsem hodně zklamaná. Na to, jak teď křičí, se mi zdá, že Epopej mají jen jako štít, ale nic moc pro ni nedělali. (Teda kromě těch, co ji mají přímo na starosti – ti si zaslouží jistě velké uznání.) Jinak je v Krumlově jen na náměstí hotel "Epopej" (jako když ho vystřihneš ze socialistických filmů), ale kafe jsme si neměli kde dát... Žádné parkoviště, docela binec, tráva neposekaná, všechno pozavírané. Nedostatek peněz tam křičí z každého koutu.

siroky11 ( 2. května 2011 06:40 )

Řekl bych, že se zde jedná spíše o boj politických stran, kdo tento spor vyhraje.Lidi asi na nějakou "epopej" zvědavý nebudou(co je to "400 - 600" lidí?) Více lidí asi chodí třeba do ZOO. V tomto boji je Morava bezmocná a pražská arogance vše řeší silou a tím věčným přetahováním trpí pouze obrazy. Jenom se divím vlastníkovi obrazů, že toto věčné dohadování a přetahování toleruje. Nebo je to také ODSáááák?

Zobrazit celou diskusi