Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lékárnička za 1300 Kč? Armáda na to má!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: David Malík)
Autor: ČTK, šim - 
24. ledna 2011
07:28

V době, kdy se ministerstva potýkají se seškrtaným rozpočtem a měla by zvažovat každý výdaj, nakoupilo ministerstvo obrany autolékárničky za 8,5 milionů korun! 11 tisíc lékárniček bylo koupeno za několikanásobek běžné ceny!

Případem se již zabývá inspekce ministra obrany. Zakázka na nákup autolékárniček je přinejmenším podezřelá. Nákup nových autolékárniček zajistila zdravotnická základna v Bystřici pod Hostýnem. Podle deníku E15 inspekce údajně chystá trestní oznámení. Že se tento orgán nákupem autolékárniček zabývá, potvrdil ministr obrany Alexandr Vondra.

Autolékárnička za dvě stovky jim nestačí

"Mezi autolékárničkami jde o mercedesy. Zdá se, že nákup předražený není. Otázka ale je, jestli takový luxus vůbec k něčemu potřebujeme," cituje E15 úředníka obeznámeného se zakázkou. Náměstek ministra obrany Michael Hrbata ale podle Lidových novin nákup brání. "Jsou to různé druhy lékárniček a mají jiné vybavení než ty pro osobní vozy. Nelze to srovnávat s těmi, které koupíte v obchoďáku za dvě stovky," řekl deníku.

Nejlevnější za 900! Kdo z vás na to má?

Armádní zdravotníci prý objednali dvě verze souprav, obě jsou nadstandardně vybaveny speciálními tlakovými obvazy. "Levnější" autolékárnička za zhruba 900 korun je určena pro osobní vozy, dražší pro nákladní automobily nebo autobusy stála necelých 1300 korun.

Přitom běžné autolékárničky, které odpovídají nové vyhlášce, stojí podle deníku na internetu od 86 do 199 korun. Dražšími za 399 až 589 korun musí být povinně vybavena vozidla přepravující do 80, respektive nad 80 osob.

krikar ( 26. ledna 2011 13:41 )

přec tě mám rád - napsal Fráňa Šrámek a to prosím nic netušil, jak skvěle nás naši páni politikové povedou - a je úplně jedno, z které strany. Je mi z toho všeho, jak to ten náš národ vede, špatně !

liwa ( 24. ledna 2011 19:56 )

Množstevní slevy znamenají na MO nákup o 500% dražší než je běžná cena.Prostě ani mráz Kopřivu nespálí.Mimochodem jak probíhá tato kauza.

smrk ( 24. ledna 2011 13:13 )

Jednu drahou a jednu levnější májí i ministr "Sascha křivá ústa a Liberecká oblíbenkyně Kaťuša " .

olesja ( 24. ledna 2011 11:57 )

Mám tam ještě tu co letos 1 ledna přestala platit.Prodám ji i se slevou. Nabídněte.

hansi1 ( 24. ledna 2011 11:35 )

Protože záchranáře přímo učím, něco bych vám všem rád sdělil. V Česku je cca 4,3 milionů registrovaných automobilů. Takže při ceně řekněme kolem 250 Kč za jednu autolékárnu jde o obchod zhruba za miliardu. Takže evidentně musel mít někdo mohutný zájem. Nicméně si asi sbor zákonodárců jaksi nevšiml, že od loňského roku platí v EU zcela nová závazná pravidla pro neodkladnou resuscitaci. V nich se výslovně nedoporučuje dýchání z úst do úst. Většinou totiž jen zdržuje a má nebezpečné vedlejší efekty. Především většina vdechovaného vzduchu jde do žaludku a chudák postižený se potom dosti často pozvrací s rizikem vdechnutí zvratků. Je totiž takzvaně "předýchán". Neškolený záchrance totiž do postiženého povětšinou funí jako do nafukovací matrace. To někdy vede až k velmi nebezpečnému otoku mozku postiženého . Proto se umělé dýchání v té či oné formě doporučuje pouze školeným týmům záchranářů. Primární je masáž srdce. Tečka. Minimálně první čtyři minuty je vždy nejdůležitější masáž - na dýchání raději zapomeňte. Pokud si totiž vezmete resuscitační roušku s ventilem z lékárny, nasadíte si jí moc těsně a zkusíte dýchat, pocítíte minimálně i jako zcela zdraví lidé silný diskomfort. Pokud máte nějaké dechové obtíže, začnete se sám dusit. Přesto je tato hloupost u nás povinná. Nové autolékárny a přiložené návody jdou tedy zcela proti posledním předpisům Evropské resuscitační rady a nejsou momentálně ničím jiným, než jen zdrojem velmi dobrého kšeftu a buzerace občanů! Co tedy všechny automobilisty stejně a logicky v dohledné době čeká znovu? Další nové autolékárničky s jiným návodem a obsahem! Což bude samosebou dalším skvělým kšeftem pro příslušné podnikatelské kruhy většinou velmi blízkých některým vlivným zákonodárcům a politikům. A ty občane blbečku jen drž hubu a znovu a znovu plať! Pošlete proto všem a dál i svým zastupitelům. Okopírované ze stránek Pražské záchranné služby.

Zobrazit celou diskusi