Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Odtahovky auta vracet nebudou! Nespoléhejte na to

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Veronika Pukačová - 
26. ledna 2011
10:37

Odtahové služby se nemusí řídit rozsudkem Nejvyššího soudu (NS) v Brně! Ten včera na jednom konkrétním případu poukázal na to, že by se vozy odtažené například při blokovém čištění měly po úklidu vrátit zpátky. Ale pozor! Žádný rozsudek nemůže nahradit zákon nebo vyhlášku, takže odtahové služby mohou rozhodnutí soudu ignorovat!

Nejvyšší soud takto rozhodl v případě ženy, které v roce 2005 odtáhli v Praze nepojízdný vrak osobního auta na střežené parkoviště v Jinonicích. Auto tam zůstalo skoro dva roky a pražská správa služeb po ženě požadovala 132.250 korun. Podle rozsudku NS měla správa vozidlo vrátit na původní místo hned po provedení čištění ulice.

Naúčtovala by pak majitelce nejen odtah, ale také navrácení vozu na místo. Pořád by to ale bylo nesrovnatelně levnější než umístění auta na drahém parkovišti. Odtahovky si však nedovedou představit, jak by auto na původní místo dostaly. Dávno už tam totiž bude parkovat někdo jiný!

Konkrétní rozhodnutí není zákon

„Pro nikoho jiného než účastníky v konkrétním případě to neplatí. Rozsudek nemá povahu zákona, takže odtahovky se jím řídit nemusí,“ vysvětlil Blesku advokát Tomáš Mužík s tím, že pokud by však probíhal podobný spor, soudy by se mohly podle rozhodnutí NS řídit. Pražská správa služeb uvažuje o ústavní stížnosti, ani ostatní české odtahovky neplánují zavedená pravidla měnit.

bogantp ( 27. ledna 2011 10:04 )

A co ty auta nikam neodvážet ,dát je na stranu a po umytí vozovky(jak dlouho trvá-5-10minut?) je vrátit tam kde stáli, samozřejmě za poplatek. Ale to by bylo moc jednoduché!

e.44 ( 27. ledna 2011 01:54 )

No, nevím z jakého města jseš (tykání je tady úplně běžné a nikoho normálního tu nepohoršuje), ale co se na příklad Prahy, kde už díky bohu pěkně dlouho nebydlím, týká,tak tam to přeparkování za roh, jak píšeš, rozhodně není nic jednoduchého. Tam je vůbec problém zaparkovat, i když se ulice nečistí. A v případě čištění může taky člověk jezdit marně hodinu po okolí, pak to vzdá, zaparkuje před barákem s vírou, že přece nemůže mít takovou smůlu, aby s čištěním začali zrovna v jeho ulici, a že ráno stihne v čas odjet.......no a on má smůlu a už nemá čím odjet.

Petrolin ( 26. ledna 2011 17:41 )

Rozhodnutí soudu sice nenahrazuje zákon,ale je návodem co může majitel odtaženého vozidla dělat - soudit se.Má velkou pravděpodobnost,že vyhraje.Teď kdy se lidi soudí pro každý prd bude toto vítaná záminka pro soudění.Tak nevím co vyjde laciněj:náklady na soud a všechno kolem( platí ten kdo prohraje)nebo zpětný dovoz vozidla.

aquila_2006 ( 26. ledna 2011 14:23 )

Pane 4747, Vy jste určitě přesně ten typ, kterej je na nemocenské permanentně, na takový slušný lidi vydělávají, aby Vy jste mohl lítat po doktorech a vymýšlet co Vás kde zase bolí a jak nejste schopen pracovat. Usuzuji tak dle Vaší reakce na příspěvek Starypsa (mimochodem s ním souhlasím). Nečistí se celé město najednou, ale pouze jednotlivé ulice, takže myslím, že kdyby jste vyšel před barák a auto přeparkoval za roh, tak by to snad kontrola (která by se určitě trefila do těch 3 minut co by jste přeparkovával)) akceptovala. Nemusíte se bát, že by Vám kvůli tomu pak nepřišlo marodní . A ještě jednu věc bych Vám chtěla sdělit - to, že tady tykáte někomu koho ani neznáte a nedokážete napsat větu bez jediné chyby také svědčí o výši Vašeho IQ... ...A vtipnosti Vám do vínku zrovna také dáno nebylo...Hezký den. Už se těším na nějaký Váš rádoby vtipný komentář.

4747 ( 26. ledna 2011 12:21 )

JÉ PROMIŇ STARÝPSE-SPLETL JSEM SI NICK.

Zobrazit celou diskusi