Izrael tvrdí, že vesnice, tvořená převážně chatrčemi, byla postavena nelegálně, a nabídl jejím obyvatelům, aby se přestěhovali o 12 kilometrů dále. Palestinci i další kritici ale namítají, že pro Palestince a další členy arabské komunity v Izraeli je téměř nemožné stavební povolení získat a že za plánovanou demolicí je snaha vybudovat na místě židovskou osadu.

Izraelská armáda dnes ráno v letácích místním obyvatelům sdělila, že mohou své příbytky do 1. října dobrovolně zbourat sami a armáda jim nabízí pomoc. V opačném případě následně izraelské úřady přikročí k demolici.

"Dobrovolně to tady neopustíme," citovala agentura Reuters jednoho z rezidentů Fajsala abú Dahúka. "Okupační síly, které mají armádu a zbraně, nás budou odsud muset dostat silou. Nemáme kam jít a odmítáme být přestěhováni kamkoli jinam," dodal.

Vesnice Chán al-Ahmar leží nedaleko izraelské dálnice, která vede z Jeruzaléma přes Západní břeh k Mrtvému moři. Podle kritiků je osud této vesnice pokračujícím nuceným vysídlováním, které vůči Palestincům uplatňují izraelské úřady.

V Izraeli žije kolem 200.000 beduínů, tedy příslušníků nomádských arabských kmenů, většinou v Jižní oblasti (v Negevské poušti a na jejích okrajích). Beduíni vyznávají islám. Více než polovina z nich obývá oficiálně neuznané osady bez veřejných služeb, většina zbývajících rovněž žije v podmínkách mimořádné chudoby.