Důvodem, proč chce město sdílené ubytování regulovat, je bezpečnost a pořádek v domech, snížení dostupnosti bydlení pro Pražany a nerovné podmínky či nekalá soutěž ve vztahu k hotelovému průmyslu. Airbnb také podle Prahy mění charakter některých čtvrtí, které byly tradičně určeny pro dlouhodobé bydlení.

Poskytnutí údajů o ubytovaných úřadům má zefektivnit kontroly, zda je řádně placen ubytovací místní poplatek. V souvislosti s tím Praha podporuje novelu zákona o místních poplatcích, která by umožňovala vybírání a placení místních poplatků přímo zprostředkovateli sdíleného ubytování na základě smlouvy s obcí. "Podporujeme sloučení ubytovacího a lázeňského poplatku a jejich zvýšení z šesti a 12 korun na jednotnou sumu. V roce 2020 bude sjednocen na 21 korun a od 1. ledna 2021 bude moci obec výši regulovat až do výše 50 korun. Já si myslím, že Praha bude na té horní hranici," řekl radní Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice).

Vedení metropole rovněž chce, aby byla zavedena možnost regulovat Airbnb prostřednictvím vyhlášky. "Dnes se týkají hlavního města, ale je otázkou času, než budou mít podobný problém i další města," řekl Wolf. Každá obec by měla tuto pravomoc a mohla by si pravidla nastavit podle své potřeby. "Situace je v každé obci specifická, proto by mělo být v pravomoci právě obce o regulaci rozhodnout," píše se v dokumentu.

V případě, že by Praha vyhlášku mohla zavést, by připadalo mimo jiné v úvahu omezit možnost poskytování sdíleného ubytování na určitý počet dní v roce nebo jej v některých oblastech zakázat. Stanoven by mohl být i maximální počet hostů nebo by se povolení vztahovalo na určitý typ nemovitosti.

Airbnb funguje v ČR od roku 2009. Podle expertních analýz se Airbnb svými službami v Praze už vyrovnala objemu obchodu klasických ubytovacích zařízení. Kromě Airbnb působí na trhu například Flipkey, HomeAway, House Trip, Vacation Rentals či Vrbo.