Všichni migranti z lodě Aquarius, kterou před týdnem odmítla Itálie a Malta a přijetí jí nabídlo pouze Španělsko, dostali zatím z humanitárních důvodů povolení k pobytu na 45 dní. V této lhůtě musejí požádat buď o azyl, nebo o další povolení pobytu. Jejich žádosti budou posuzovány případ od případu podle obvyklých pravidel, jako se posuzují ostatní migranti. Španělská média v této souvislosti připomněla, že o víkendu připlulo k jižním břehům Španělska také přes 1000 běženců.

Migranti z lodě Aquarius, z nichž většina jsou Afričané a několik je jich z Afghánistánu a Pákistánu, prošli hned po příjezdu do Valencie zdravotní prohlídkou. V pěti místních nemocnicích jich skončilo 144, včetně ženy, která porodila během plavby.

Mezi 629 migranty je podle zdravotnice z organizace Lékaři bez hranic přes 80 žen. Než je záchranáři z Lékařů bez hranic a z organizace SOS Méditerranée v noci 9. června nalodili u libyjských břehů, trpěly všechny tyto ženy podle zmíněné zdravotnice zneužíváním či násilím. Mnohé mají jizvy, některé i zlomeniny. "Všichni trpěli, i muži, ale to nejhorší zažily ženy, některé musely v Libyi zaplatit pašerákům vlastním tělem," uvedla zdravotnice.

Když běženci prošli v neděli v přístavu zdravotní prohlídkou, začaly jejich registrace. Policie jim předala tři dokumenty - v prvním je informuje o udělení humanitárního povolení k pobytu na 45 dnů, ve druhém je upozorňuje, že musejí v této lhůtě požádat o azyl či povolení k pobytu, ve třetím dokumentu je policie informovala, že je může přijmout Francie.

Kauza lodi Aquarius vyvolala minulý týden krátkou diplomatickou roztržku mezi Itálií a Francií, která Řím obvinila z cynismu za to, že loď odmítl přijmout. Ani Francie ale zmíněné lodi nenabídla francouzský přístav, až ve čtvrtek nabídla španělské vládě pomoc s umístěním běženců z této lodi. Italská vláda, která slíbila voličům zastavit masový příliv migrantů do země, plavidlo odmítla s tím, že nebude přijímat lodě zahraničních nevládních organizací. Ty podle ministra vnitra Mattea Salviniho nahrávají pašerákům.

Většina Francouzů schvaluje postoj své vlády, která loď Aquarius s běženci nepřijala. Vyplývá to z průzkumu agentury OpinionWay pro média Public Sénat, Les Échos a Radio Classique. Postoj vlády v tomto případě podpořilo 56 procent dotázaných, 42 procent mělo opačný názor, uvedla agentura AFP. Připomněla, že v Německu podle průzkumu zveřejněného v pátek si téměř 90 procent Němců přeje více vyhošťovat přistěhovalce žijící v zemi načerno, a některé evropské státy si do svého čela zvolily politiky s tvrdě protiimigračním postojem.