Otázka kontroly nad reformou ústavy je jedním z hlavních sporů mezi vládou prezidenta Bašára Asada, mezinárodním společenstvím a syrskou opozicí. Asad se již několikrát nechal slyšet, že změny současné ústavy bude provádět jen vláda, což je v rozporu s iniciativou OSN, která by za tvorbou základního zákona země chtěla vidět vládu, opozici i nezávislé odborníky.

O syrské ústavě se jednalo již na začátku roku v Rusku. Delegáti konference, která se konala v Soči, se 30. ledna shodli, že vznikne ústavní výbor a připraví se volby. Přítomni byli zástupci syrských skupin a vlády a za OSN pak zmocněnec Staffan de Mistura. Ten řekl, že připraví kritéria pro výběr členů výboru, a údajně do něj vybral na 50 osob ze syrské vlády, opozice a nezávislých skupin. Syrská vláda se ale následně do práce výboru odmítla zapojit.

Mírové rozhovory o konfliktu v Sýrii pod záštitou OSN za poslední čtyři roky nepřinesly zásadní posun. De Mistura stále usiluje o politické řešení již sedm let trvající války.

Válka, kterou zažehlo potlačování prodemokratických demonstrací v roce 2011, se v průběhu let se zapojením různých regionálních a zahraničních sil zkomplikovala. Násilí si už vyžádalo přes 340.000 obětí na životech a přinutilo miliony lidí opustit domov.