Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Sněmovna chce změnit podobu ústavy. Rozpočet na to má do dvou milionů

Autor: Maxmilián Nový - 
2. dubna 2024
17:30

Je potřeba zmodernizovat provedení ústavy. K tomuto závěru došla kancelář Sněmovny a rozhodla se ji změnit. Nechce ale sahat do jejího obsahu, nýbrž do její podoby. Dnes proto vypsala soutěž na nový návrh slavnostního provedení ústavy, kterou používá prezident při inauguraci.

Slavnostní provedení se nevyužívá jen při inauguraci hlavy státu, vystavuje se třeba při významných příležitostech. „Ústava si zaslouží, aby měla svoji důstojnou podobu, protože její současné zpracování tomu neodpovídá,“ řekl Blesku sněmovní kancléř Martin Plíšek. Dolní komora tak dnes vyhlásila soutěž o novou podobu.

„Je k tomu jmenována odborná porota složená výlučně z odborníků na design, grafické zpracování, uměleckou výrobu obdobných dokumentů. Není tedy v této porotě soutěže o návrh žádný poslanec, ani úředník Kanceláře Poslanecké sněmovny, jsou tam čistě uznávaní odborníci,“ dodal Plíšek.

Milionové náklady

Nové provedení ale nebude zadarmo. Vítěz dostane odměnu 100 tisíc korun a možnou smlouvu na zhotovení díla. Náklady by měly být dohromady v rozsahu zakázky do 2 milionů korun a veřejnost by výsledný návrh mohla vidět v srpnu roku 2025. Anonymně se může do soutěže přihlásit kdokoliv.

„Půjde o celé provedení,“ přiblížil ještě Plíšek, co se od návrhu očekává. Tudíž měnit by se mohly jak desky, tak grafická podoba stránek samotné ústavy. Nápad nicméně nepochází přímo z kanceláře dolní komory, ale od poslance Jakuba Michálka (Piráti). „My dnes žádnou slavnostní verzi ústavy nemáme a já se domnívám, že ústava je jedním z klíčových symbolů státu,“ řekl Blesku.

Nadčasové provedení

„Za první republiky jsme měli podobu ústavy, která podtrhovala českou státnost. Od schválení té nové v 90. letech žádnou takovou nemáme. Tak jsem se s nápadem obrátil na paní předsedkyni Pekarovou Adamovou,“ uvedl Michálek. Podle jeho názoru by nová podoba měla mít nadčasový vzhled, který vydrží několik desetiletí.

Video  Takhle složil Petr Pavel slib: Potlesk pro nového prezidenta ve Vladislavském sále  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

9876543 ( 3. dubna 2024 16:02 )

A kdo podával návrhy na znění ? ,..komoušové určitě ne ,věděli že jdou od válu a ani by jím to nikdo z havloidů neschválil soudruhu..Havloid s pithartem, a hlavně že se musí chtít senát rozpustit sám..

6vox6 ( 3. dubna 2024 14:05 )

Lžeš. Ústavu v dnešní podobě schvalovsla v r. 1992 ČNR, nikoli Havel.

9876543 ( 3. dubna 2024 11:48 )

Kašpare, jak jsi přišel k takovému originálnímu porovnání? jež spolu nesouvisí ani tím, že v senátu se válí mnoho důchodců, jež si vylepšují svojí ekonomickou situaci..?
Sedí tam lékaři, právníci, ...pokud se neuživí svojí praxi..tak ať jdou dělat něco jiného. Senát jako dobrý džob, je hnus na občany.

9876543 ( 3. dubna 2024 11:42 )

Kolik ti je??Havel dával do kupy českou ústavu.Právě podle svého opileckého zájmu..

9876543 ( 3. dubna 2024 11:40 )

Ale h*** na deset milionů obyvatel,,,to snad nikde není mít kontrolu, na legislativu.To zařídil havloid pro Pitharta, který se tam roky válel ...

Kdyby poslanci seděli v lavicích, ne***li kde se jím zachce, a dávali pozor, tak na ty jejich přemrštěné platy, by měli odevzdávat práci pár excelence...
a ne mršinu.
On ten nadbytečný senát stojí hodně peněz,..z kapes daň poplatníků,.a to jejich cestování.Lépe ty prachy senátorské,dát zdravotníkům.bez nich se jednou neobejde snad nikdo..

Nevím o jaké pojistce demokracie švitoříš ?..demokracii zajišťují voliči, buď ji chtěj nebo ne. NE NĚJACÍ ŠAŠCI NENAŽRANÍ.

Jestli víš něco víc, třeba zesílení/posílení senátem restrikcemi na voliče...tak to tady šašku napiš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa