"Týkalo by se to chemiků v prostředí zdraví škodlivém, například tam, kde zaměstnanci přicházejí do styku s karcinogenními látkami. V energetice by se to týkalo především elektromontérů," řekl ČTK Černý. Jeho představa je, že by takoví lidé odcházeli do penze o minimálně pět let dříve, než je plánováno nyní. Legislativní úprava by se tím vrátila ke starým zvyklostem, dodal.

V programových cílech svazu by se podle něj měly objevit také záměry, které chemici a energetici podpořili na nedávném sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Jde zejména o zkrácení týdenní pracovní doby na 37,5 hodiny týdně bez snížení mzdy, zrušení karenční doby a prosazování stejné výše mzdy zaměstnancům bez ohledu na zemi jejich původu, dodal.

Odpoledne účastníci sjezdu Černého znovu zvolili do čela OS ECHO. Staronoví jsou i místopředsedové Karel Klusák a Jiří Vrablec. O výsledcích voleb informovala ČTK mluvčí ČMKOS Jana Kašparová.

Odborový svaz ECHO (OS ECHO) vznikl v roce 2004 sloučením OS energetiky a OS chemie ČR. V současnosti má přes 20.000 členů, což z něj dělá druhý největší průmyslový svaz zastřešený ČMKOS. Nejsilnější je svaz KOVO, který má přes 90.000 členů. ČMKOS celkem sdružuje zhruba 300.000 odborářů z různých odvětví z 29 svazů.

OS ECHO zastupuje zaměstnance z podnikatelských subjektů, zejména výrobců a distributorů elektrické a tepelné energie, chemického a farmaceutického průmyslu, zpracování ropy, gumárenského a plastikářského průmyslu a případně dalších odborových organizací.