Ceremoniálu byl dnes přítomen také izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Paraguay stejně jako USA a Guatemala přesunula zastupitelský úřad z Tel Avivu.

Podnětem bylo prosincové uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Status Jeruzaléma se měl řešit v rámci mírových jednání, a většina států má proto svá velvyslanectví v Tel Avivu, i když Izrael Jeruzalém považuje za své nedělitelné hlavní město.

Krok USA umocnil palestinské protesty pořádané od března v Pásmu Gazy. V den slavnostního otevření americké ambasády v Jeruzalémě na hranici pásma přišlo o život na 60 Palestinců, převážně v důsledku střelby izraelských sil.

Paraguayská ambasáda je nedaleko guatemalské. Izraelské ministerstvo zahraničí má dnes večer uspořádat pro hosty z Paraguaye recepci. Netanjahu se s Cartesem sešel loni v Buenos Aires a označil ho za "velkého přítele".

Izraelský tisk o Cartesovi píše jako o kontroverzním miliardáři spojovaném s bankovními kruhy a obchodováním s doutníky a alkoholem. Jeho jméno se také spojuje s aférami kolem praní špinavých peněz a pašování drog. Prezident se netají nechutí ke komunitě LGBT (lesby, gayové, bisexuálové a transgenderové osoby), jejíž členy označil za "opice".

"Otevření ambasády je vyjádřením upřímného přátelství a odvážné solidarity mezi Paraguayí a Izraelem. Naše přátelství je založeno na sdílených hodnotách jako demokracie, tolerance a důstojnost, na mírovém soužití a odmítání diskriminace. Je to historický den, který posiluje pouta mezi Paraguayí a Izraelem," řekl na slavnosti Cartes.

"Velký den pro Izrael, velký den pro Paraguay a velký den pro naše přátelství. Máte nejenom podporu naší vlády, ale i hluboký vděk izraelského národa," prohlásil Netanjahu.

Před inaugurací se s Cartesem sešel izraelský prezident Reuven Rivlin a řekl, že věří, že Paraguay budou následovat další státy.

Cartesův mandát končí v srpnu a svůj úmysl otevřít velvyslanectví v Jeruzalémě prezident překvapivě oznámil při oslavách 70. výročí vzniku Izraele v Asunciónu. Mezi pozvanými byl také Mario Abdo, který Cartese v úřadu vystřídá. Řekl, že s ním nikdo přemístění velvyslanectví nekonzultoval.

Členka vedení Organizace pro osvobození Palestiny Hanan Ašrávíová označila krok Paraguaye za "nezodpovědný a odporující mezinárodnímu právu". "Paraguay se spolčila s Izraelem, USA a Guatemalou, aby prohloubila vojenskou okupaci (palestinských území) a zpečetila osud okupovaného Jeruzaléma," sdělila.

Netanjahu v dubnu prohlásil, že nejméně pět zemí se vážně zabývá otázkou následovat USA. Český prezident Miloš Zeman přesun ambasády podporuje a Česko vyslalo svého zástupce na recepci před otevřením amerického velvyslanectví. Palestinská samospráva pak oznámila, že z ČR stáhne svého zástupce ke konzultacím. Totéž učinila v případě USA, Rakouska, Rumunska a Maďarska.