Katalánci se loni 1. září vyslovili v referendu pro odtržení Katalánska od Španělska. Katalánský parlament pak 27. října schválil rezoluci o nezávislosti. Španělská vláda následujícího dne sesadila katalánskou vládu, rozpustila tamní parlament a vypsala regionální volby. Puigdemont sesazení své vlády neuznal a 30. října odjel do Belgie.

Ženevskému listu řekl, že původně chtěl nezávislost vyhlásit hned po referendu. "Počítali jsme s vyhlášením nezávislosti 10. října, ale rozhodl jsem se to odložit a nechat dveře otevřené dialogu se španělskou vládou. Tak mi to doporučil Madrid. Šlo o zdroje přímo ze španělské vlády," řekl Puigdemont.

"Jednal jsem tedy odpovědně, i když riskantně, protože všichni čekali vyhlášení. Zvolil jsem dialog, bohužel to byla léčka, protože z vlády nebyla žádná pozitivní reakce," dodal. Kdyby měl možnost udělat to znovu, vyhlášení nezávislosti by neodložil.

Nemá prý v plánu žádat švýcarské úřady o zásah do konfliktu Katalánska. "Vše, co lze učinit zvenku pro dialog, je ale v zájmu Katalánců, Španělů a všech Evropanů," řekl bývalý premiér.