"Irák vrátil Rusku 27 dětí a čtyři ženy, které byly oklamány, aby se přidaly k Islámskému státu," uvedl mluvčí iráckého ministerstva zahraničí. Irácké úřady dospěly k závěru, že se ženy a děti nepodílely na teroristických útocích namířených na civilisty a irácké bezpečnostní složky, dodal mluvčí. Ženám a nezletilcům nicméně podle něj stále hrozí trest za nelegální překročení iráckých hranic.

Samozvaný Islámský stát měl svého času v Iráku a Sýrii tisíce členů z ciziny. Za bojovníky rovněž přijelo ze zahraničí mnoho žen.

Loni v srpnu se více než 1300 žen a dětí vzdalo kurdským pešmergům, když provládní síly vytlačily radikály ze severoiráckého Tal Afaru. Další lidé byli zadrženi po dobytí dalšího území v průběhu podzimu.

Loni v prosinci Bagdád oznámil, že příslušníci IS, kteří v roce 2014 měli pod kontrolou třetinu území, byli v Iráku poraženi. Vzápětí byly zahájeny procesy se zadrženými členy organizace.

Členství v IS či pomáhání této organizaci irácký zákon trestá smrtí či doživotním vězením. Od ledna soud v Bagdádu odsoudil za členství v IS k trestu smrti jednu Němku a jednu Turkyni. Minulou neděli týž soud poslal do vězení na doživotí devět Turkyň a Ázerbájdžánku. Proti rozsudku se ženy mohou odvolat.