Po sečtení 94 procent hlasů vede Alvarado Muňoz, pro nějž se rozhodlo 24,9 procenta hlasujících. Bývalý ministr práce a zástupce vládní strany Alvarado Quesada má podporu 21,7 procenta voličů, uvedla agentura AP. Protože nikdo nedosáhl zákonem stanovené hranice 40 procent hlasů, postupují do závěrečného duelu oba jmenovci.

Preference třiačtyřicetiletého pastora podle agentury Reuters vyskočily, když kritizoval Meziamerický soud pro lidská práva, který Kostariku vyzval, aby umožnila homosexuálním párům uzavírat občanské sňatky a adoptovat děti a dopřála jim stejná práva jako heterosexuálním dvojicím. Carlos Alvarado se naopak jako jediný z uchazečů o úřad hlavy státu pro sňatky osob stejného pohlaví veřejně vyslovil.

V latinskoamerických zemích homosexuálové často čelí diskriminaci nebo i násilí, připomněla agentura AFP.

Na Kostarice žije 3,3 milionu lidí, kteří se většinou považují za konzervativce. Většina obyvatel je římskokatolického vyznání, ale v zemi roste počet evangelíků. Proti sňatkům osob stejného pohlaví jsou podle průzkumů veřejného mínění dvě třetiny obyvatel.

V zemi dlouho fungoval systém dvou stran. Kostarika se těší větší stabilitě než většina ostatních zemí v politicky neklidném regionu Střední Ameriky.