Mohutná stalingradská operace, která skončila 2. února 1943, znamenala zlom na východní frontě a nacistické armádě přinesla zničující porážku. Podle historiků bylo v tehdejším Stalingradu (nyní Volgogradu) zabito, zraněno nebo zajato 1,5 milionu německých vojáků; sovětské ztráty dosahovaly 1,2 milionu. Výročí vítězné bitvy si dnes Rusové připomínají prakticky po celé zemi,

Lidé v Rusku by podle prezidenta neměli propadat malomyslnosti. "Nemáme právo na polovičatost, malověrnost a nerozhodnost, musíme se v našich skutcích vyrovnat činům otců a dědů," řekl Putin. Rusové podle prezidenta budou kráčet jen kupředu, budou silní a čestní, nastupující generaci předají slavné tradice velkého ruského národa.

Putin svůj projev přednesl šest týdnů před volbami, v nichž bude usilovat o čtvrtý prezidentský mandát. Svou mobilizační řečí chtěl občany očividně povzbudit k větší volební účasti, která je podle sociologů jediným nejistým prvkem hlasování. Předpokládá se, že k urnám přijde přes 60 procent voličů. Putin je ve volbách prakticky jistým vítězem.

"Obránci Stalingradu nám zanechali velké dědictví - lásku k vlasti, odhodlání bránit její zájmy a nezávislost, být pevní před jakoukoli zkouškou, pečovat o rodnou zemi a pracovat pro její rozkvět. V těchto prostých a jasných pravdách je podstata našeho života," citovala z prezidentova projevu agentura TASS.

Slavnostnímu večeru dnes předcházela vojenská přehlídka, které podle ruských novinářů přihlíželo 30.000 lidí. Centrálních volgogradských oslav se podle agentury TASS zúčastnilo 200 pozvaných hostů z deseti zemí, včetně Německa, Británie a Francie. Z České republiky podle mluvčí KSČM Heleny Grofové odjeli do Ruska na pozvání spřátelených organizací místopředseda strany Josef Skála a poslanec Zdeněk Ondráček.

Výročí konce bitvy u Stalingradu dnes připomíná i řada německých médií. Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung o německé porážce píše jako o začátku konce Hitlerovy říše. Server Deutsche Welle ji zase označuje za zvrat ve druhé světové válce. Německá média podrobně líčí vývoj tehdejších bojů a píší i o osudu desetitisíců obyvatel města, kteří přišli o život při německém bombardování. Připomínají také to, že z více než 100.000 zajatých německých vojáků se jich domů vrátilo jen kolem 6000.

Z německých politiků si 75. výročí všímá třeba předseda poslanců strany Levice Dietmar Bartsch, který na twitteru vyjadřuje zklamání, že kancléřka Angela Merkelová na dnešní vzpomínkové akce ve Volgogradu neposlala žádného člena své vlády.