"Věříme, že bude důstojným prezidentem, bude respektovat ústavu, zákony. Je si vědom všech skutečných výzev současné doby," řekl Vencálek.

Zelení jsou v kontaktu s Drahošovým týmem, dobrovolníci pomáhají v kampani. I na sjezdu si zájemci mohli brát placky či plakáty, které podporují Jiřího Drahoše do funkce prezidenta.

Zelení kritizovali další možné zapojení ČR do iniciativy 16+1, známé také jako spolupráce Číny a zemí střední a východní Evropy. Podle Zelených má kromě ekonomických cílů také docílit narušení jednoty EU.

Strana rovněž vyzvala vládu, aby odmítla jednorázové plastové výrobky ve svém programovém prohlášení a podpořila alternativní výrobky šetrné k životnímu prostředí.

"Zelení také vyslovili podporu polským ženám, které namísto očekávané liberalizace legislativy musí opět čelit hrozbě dalšího zpřísnění již tak velmi přísného potratového zákona, jelikož polský Sejm minulý týden návrh směřující k liberalizaci tamní potratové legislativy zamítl," uvedl Vencálek.

Strana v sobotu zvolila nového předsedu, je jím starosta Prahy 4 Petr Štěpánek. Dříve působil jako vysokoškolský pedagog, vystudoval biologii. První místopředsedkyní se stala Magdalena Davis, bioložka a manažerka v oblasti životního prostředí. Ještě ji čeká dokončení volby pěti členů předsednictva.

Novými členy předsednictva se dnes dopoledne stali marketingový manažer Jenda Perla, projektový manažer Vít Masare a radní Prahy 7 František Vosecký, který byl protikandidátem Petra Štěpánka při volbě předsedy strany. Ve funkci jsou všichni poprvé.

Ve sněmovních volbách loni v říjnu strana obdržela 1,46 procenta hlasů, a nezískala tak státní příspěvek. Poté její předseda Matěj Stropnický rezignoval. Do Sněmovny se dostala pouze jednou, a to v roce 2006. V současnosti má zastoupení v Senátu a také na krajské a komunální úrovni.