Izraelští vojáci vtrhli v noci do domu v uprchlickém táboře v Džanínu a zabili Ahmada Násira Džarrára hledaného kvůli útoku, při němž byl 9. ledna na Západním břehu Jordánu z auta zastřelen izraelský rabín.

Podle palestinských zdrojů byli v noci zabiti další dva lidé, kteří Džarrárovi pomáhali před nebo po útoku. Svědci oznámili, že vojáci zničili dům Džarrárovy rodiny, kde se hledané osoby ukryly. Izraelci také několik lidí zatli a při operaci na ně útočilo několik desítek Palestinců. V džanínské nemocnici skončili čtyři ranění.

Úředník palestinského ministerstva zdravotnictví identifikoval zabitého Džarrára jako syna jednoho z velitelů Hamásu, jehož Izraelci zabili v roce 2002.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na noční operaci reagoval slovy, že Izrael "vypátrá každého, kdo se pokusí ublížit izraelským občanům". Ministr obrany Avigdor Lieberman řekl, že "se teroristé neschovají, Izrael všechny dopadne".

Napětí v regionu vzrostlo od oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa z počátku prosince, ve kterém uznal sporný Jeruzalém za hlavní město Izraele. Od té doby bylo podle agentury Reuters zabito nejméně 18 Palestinců a jeden Izraelec. Trumpova změna v americké politice rozzlobila Palestince, kteří se snaží o vytvoření nezávislého státu, který by zahrnoval východní Jeruzalém, Západní břeh Jordánu a Pásmo Gazy.