Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí a Putin se již v roce 2015 dohodli na tom, že Rusko pomůže Egyptu vybudovat jeho první atomovou elektrárnu. Egypt za Sísího vlády s Ruskem intenzivněji spolupracuje i ve vojenské oblasti. Existuje předběžná dohoda, podle níž Egypt ruským vojenským letadlům umožní používat egyptské vojenské základny.

V rámci Putinovy návštěvy se obě země dohodly také na obnově přímého leteckého spojení, které Rusko přerušilo v roce 2015 po teroristickém útoku na ruské letadlo. Ruský ministr dopravy Maxim Sokolov řekl, že Rusko je připraveno podepsat příslušnou dohodu tento týden. Lety by mohly mezi Moskvou a Káhirou být obnoveny počátkem února.

Putin se před příletem do Egypta zastavil v Sýrii, setkal se s tamním prezidentem Bašárem Asadem a nařídil postupné stažení ruských sil ze Sýrie. Jde o druhou Putinovu oficiální návštěvu Egypta, naposledy tam byl v roce 2015. Sísí Rusko navštívil třikrát.

Oba státníci dnes hovořili mimo jiné i o nejnovějším napětí na Blízkém východě, které vyvolalo deklarované uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele ze strany amerického prezidenta Donalda Trumpa.

V Káhiře je od neděle také palestinský vůdce Mahmúd Abbás, který přijel jednat se Sísím rovněž o Jeruzalému. Palestinci stejně jako Egypt a zbytek muslimského světa rovněž kritizují Trumpovo rozhodnutí. Muslimové proti tomu od pátku demonstrují a palestinské ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo, že od pátku bylo při protestech zraněno přes 1100 Palestinců a asi 200 jich izraelští vojáci zatkli. V pátek a sobotu přišli o život podle palestinských zdrojů čtyři lidé.