Irácká armáda zahájila ofenzivu proti IS loni v říjnu a letos v létě dobyla hlavní irácké sídlo této organizace, město Mosul. Od té doby IS ustupuje dál na západ a poslední zbytky jeho oddílů jsou u syrské hranice. Z druhé strany, ze západu, k ní postupují členové IS také v Sýrii.

Armády v Iráku i Sýrii ale počítají s tím, že IS bude působit dále jako partyzánská skupina a bude organizovat jednotlivé útoky.

V Iráku jsou postupně objevovány hromadné hroby s těly obětí vraždění ze strany příslušníků IS. Dnes armáda oznámila nález takového hrobu v oblasti Sindžáru na severu země. Teroristé z IS do něj vhodili těla 73 příslušníků komunity jezídů, kterou IS krutě pronásledoval. Mezi mrtvými jsou ženy, muži i děti. Podle zástupce místní správy Mahmy Chalíla se od roku 2015 v oblasti našlo 37 hromadných hrobů s těly jezídů. Chalíl také řekl, že centrální ani kurdská vláda nedokázaly rodinám těchto obětí účinně pomoci.

Členové IS v roce 2014 pozabíjeli při tažení proti jezídům v oblasti Sindžár tisíce příslušníků této komunity, jejíž náboženství slučuje prvky starých přírodních kultů, islámu, křesťanství, judaismu i zoroastrismu. Několik tisíc žen a dospívajících dívek bojovníci IS odvlekli a učinili z nich sexuální otrokyně. Podle nedávné zprávy OSN je asi 3000 jezídek stále v zajetí. Oblast Sindžáru v roce 2015 osvobodily kurdské oddíly, teď je tento region v rukou irácké armády.