Peking je čtvrtý největší obchodní partner Harare, hlavní zdroj investic do tamější slabé ekonomiky a Čína skýtá největší odbytiště zimbabwského exportu.

Vztahy obou zemí se odvíjí od občanské války v Rhodesii: Mugabemu se v roce 1979 nepodařilo získat podporu Sovětů, a tak se přiklonil k Číně. Ta poskytla jeho vojákům zbraně a výcvik. Rok poté, co Jižní Rhodesie získala v roce 1980 nezávislost, navštívil Mugabe Peking jako premiér nově vzniklého státu Zimbabwe. Od té doby do Číny jezdil pravidelně.

"Přiklonili jsme se k Východu, kde slunce vychází, a k Západu... jsme se postavili zády," uvedl před desítkou let Magabe před shromážděním na národním sportovním stadionu v Harare, který postavili Číňané. Důraz na vztahy s Pekingem zesílil zejména po uvalení sankcí EU v roce 2002.

Strategie příklonu na Východ ovšem zemi nepřinesla očekávanou vlnu investic, a tak bývalý prezident v srpnu 2015 otevřeně požádal Západ, aby se do zimbabwské ekonomiky znovu zapojil. Zájmy Pekingu a Západu, zejména Británie, se podle BBC čím dál více fakticky vyrovnávají.

Zatímco britští diplomaté jsou dobře napojení na obchodní prostředí, občanskou společnost a opozici, Číňané investovali do "technické podpory" vládní strany ZANU-PF, státní bezpečnosti a prezidentského úřadu.

Co se týče vládní strany a rozkolů v ní, čínští diplomaté byli dobře informovaní a podobně jako jejich západní kolegy je zajímalo jediné: stabilita v zemi, lepší investiční klima a dodržování právního řádu. Jak Londýn, tak Peking si teď přejí, aby nynější politický vývoj v Zimbabwe vyústil do voleb, jejichž výsledkem bude legitimní vláda.

Zimbabwe potřebuje stabilní a odpovědnou vládu, teprve pak budou mít investice z Asie, Ameriky i Evropy do Zimbabwe budoucnost, napsala BBC.

Této zprávy se dočkal Mugabe v Pekingu letos v lednu a patrně i Chiwenga minulý týden, uzavřela analýzu BBC.