Napětí mezi Íránem a Francií se vyostřilo minulý týden, když Macron řekl, že Teherán nesmí být v regionu tak agresivní a měl by být více transparentní ohledně svého balistického programu. Írán je podle Rúháního připraven rozvinout s Francií vztahy na základě vzájemného respektu a společných cílů. Íránský prezident označil některé prince na Blízkém východě za dobrodruhy, čímž podle Reuters narážel na Saúdskou Arábii, svého hlavního rivala, a řekl, že Francie může hrát pozitivní roli ve zmírnění napětí, pokud zaujme nestranný přístup a realistický přístup.

Macron se pokusil zaujmout roli zprostředkovatele poté, co libanonský premiér Saad Harírí 4. listopadu ze Saúdské Arábie nečekaně rezignoval a obvinil Teherán a šíitské hnutí Hizballáh, který byl v jeho koaliční vládě, z vyvolávání nestability na Blízkém východě. Francie vyzvala Hizballáh, aby se vzdal zbraní.

Podle nejmenovaných zdrojů k rezignaci Harírího přiměla Saúdská Arábie, protože nebyl schopen čelit Hizballáhu. Saúdská Arábie odmítá, že držela Harírího proti jeho vůli a přinutila ho k rezignaci. O víkendu Harírí odcestoval z Rijádu do Paříže a ve středu by měl přiletět do Bejrútu.