Langášek upozornil na budoucí rizika. "Pokud se nic nezmění na zákonodárné a exekutivní úrovni, bude hrozit, že soud v případě více podnětů bude muset ověřovat výsledky voleb ve větším rozsahu, což by mohlo vést k paralyzování při ustanovování Sněmovny a orgánů. Nejvyšší správní soud by také mohl sáhnout ke zneplatnění více kandidátů nebo voleb jako celku," zdůraznil Langášek.

Pochybení vznikla tím, že volební komise nezapočítaly preferenční hlasy pro kandidáty na druhé straně volebního lístku, kde byl i Kupka, ale také někdy omylem započetly preferenční hlasy prvním kandidátům, přestože volič na lístku nikoho nekroužkoval. Soudce zpravodaj Petr Mikeš řekl, že soud doporučuje několik změn. "První z nich je ryze technické opatření a nepotřebuje žádnou zákonnou změnu. Je to doporučení týkající se jednostranných hlasovacích lístků, a ne dvoustranných, které zvyšují možnost chybovosti a mohou i ovlivnit voliče," řekl Mikeš.

Soud doporučuje také jednotný volební kodex. Předseda NSS Josef Baxa řekl, že volební zákon je 20 let starý a má velké rezervy. Upozornil na to, že je potřeba mít jeden společný základ, ať už se jedná o volby do obou parlamentních komor, do obcí, krajů, o evropské nebo prezidentské volby. Podle něj by se měl kontroly účastnit i profesionální nebo poloprofesionální aparát, který by vyplnil místo mezi okrskovou komisí počítající hlasy a soudem, který rozhoduje o stížnostech.

Soud kontroloval přes 900 volebních okrsků. Skoro u 200 z nich zjistil pochybení, u stovky to byly chyby nepřičtení hlasů u kandidátů na druhé straně volebního lístku. Celkem soud zjistil chyby u 2800 preferenčních hlasů. Odhalil také to, že ODS získala navíc 14 hlasů, což ale není podle soudu nijak zásadní počet.

Původně podle volebních výsledků získali ve Středočeském kraji poslanecké mandáty Jan Skopeček, Veronika Vrecionová, Vojtěch Munzar a Petr Bendl, kteří byli na prvních čtyřech místech kandidátky. Kupkovi unikl mandát těsně. Původně získal skoro 4200 preferenčních hlasů, což bylo více než Vrecionová a Munzar. Na zvolení mu to ale nestačilo, protože zůstal těsně pod hranicí pěti procent preferenčních hlasů. To se ale změnilo po kontrole soudu, takže dostal mandát místo Bendla.

Podnět soudu dal Tomáš Novák z Prahy. Na základě voličského průkazu volil ve Středočeském kraji a dal hlas Kupkovi. Po volbách ale zjistil, že jeho hlas nebyl zohledněn.

Volby do Poslanecké sněmovny vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO před ODS a Piráty. Mandáty získali ještě zástupci SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

Lenka Horáková rot