Voliči podle Schulze ve volbách sociální demokracii pověřili, aby se stala "silnou opozicí", která bude konstruktivní kritikou čelit nové vládě a zároveň bránit demokracii proti těm, kteří ji zpochybňují. Silná opozice je v demokratické zemi možná důležitější než vláda, řekl Schulz.

SPD podle svého předsedy přijala porážku a nyní se bude soustředit na její zpracování a na regeneraci strany, aby se mohla v budoucnu stát opět vedoucí silou v zemi. Schulz rovněž upozornil, že od ledna do jeho strany vstoupilo 24.000 nových členů. "Dobrá budoucnost pro SPD je dobrou budoucností pro Spolkovou republiku Německo," dodal.

Kvůli bleskovému rozhodnutí odejít do opozičních lavic kritizovaly sociální demokraty především menší strany, podle kterých se chce SPD zbavit zodpovědnosti. Podle předsedy strany Zelených Cema Özdemira je nezodpovědné, aby SPD nyní "prostě řekla, že jde do opozice a už s nikým nemluvila". Rychlé rozhodnutí nejednat s CDU o pokračování velké koalice kritizoval už v neděli i šéf svobodných demokratů (FDP) Christian Lindner. Sociální demokraté totiž svým rozhodnutím způsobili, že v Německu nyní může vzniknout prakticky pouze vláda CDU/CSU, FDP a Zelených.

Z řad konzervativců kancléřky Angely Merkelové se ale ozývají hlasy, aby se navzdory oznámení SPD o odchodu do opozice jednalo o vzniku koaliční vlády i se sociálními demokraty. "Jsem pro to, abychom pozvali k jednáním (kromě FDP a Zelených) i SPD," řekl dnes místopředseda CDU Thomas Strobl. Také kancléřka Merkelová v nedělní povolební debatě zdůraznila, "že čistě početně" je možná nejen takzvaná jamajská koalice (CDU/CSU, FDP a Zelení), ale i velká koalice s SPD.