"Všem přibližně 230 studentům, kterých se komplikace dotkne, jsme už rozeslali dopis s vysvětlením a nabídkou ubytování na jiných kolejích nebo v jiném ubytovacím zařízení, než se dodatečné opravy vyřeší," uvedla prorektorka Naděžda Rozehnalová.

Nástup na kolej bude možný od 2. října, tedy dva týdny po začátku semestru. Kromě možnosti přihlásit se k ubytování na jiné z kolejí za stejnou cenu se studenti mohou ubytovat i později nebo dočasné bydlení hledat jinde. "Pro mnohé studenty posun není nijak zásadní. O dřívějším příjezdu třeba ani neuvažovali. Za dobu, co by tu nebyli, by samozřejmě neplatili," uvedla Fojtová. První reakce studentů už podle ní přicházejí, ale zatím nelze říci, jak bude většina z nich situaci řešit.

Masarykova univerzita provozuje deset areálů kolejí umístěných v různých částech Brna. Jejich celková kapacita je přibližně 4000 lůžek. V letních měsících se vždy ve vybraných areálech dělají úpravy a rekonstrukce.

"Dlouhodobě upozorňujeme, že stav vysokoškolských kolejí není dobrý. Řada těch objektů byla vybudována někdy v 70. letech. Koleje sice každoročně opravujeme, mění se nábytek, opravují se sociální zařízení, výtahy, ale na nějakou zásadnější rekonstrukci, kterou by řada objektů potřebovala, nejsou prostředky," řekla Fojtová.

Univerzity nemohou na opravy kolejí čerpat peníze určené na vzdělání. Významné zvýšení kolejného by se podle očekávaní nesetkalo s pochopením studentů. "Upozorňovali jsme ministerstvo, že by bylo vhodné vytvořit nějaký dotační titul, který by umožnil rozsáhlejší rekonstrukci objektů a který tu v minulých letech nebyl," uvedla Fojtová, podle níž stejný problém řeší i ostatní univerzity.

Kapacity kolejí se nicméně většina univerzit navyšovat nesnaží. Řada studentů volí ubytování v soukromí.