V saúdskoarabské metropoli je delegace syrské opoziční vyjednávací komise (HNC). Ta sdružuje několik opozičních skupin a představuje hlavní protivládní sílu. Saúdská Arábie HNC podporuje a jejím zástupcům umožňuje se v Rijádu domlouvat se dvěma dalšími umírněnými syrskými opozičními skupinami.

"Cílem je dosáhnout dohody o politickém programu, který bude sloužit jako základ pro vyjednávání a především pro dohodu o osudu syrského prezidenta Bašára Asada," řekl již dříve jeden z představitelů opozice.

HNC až dosud požadovala Asadův odchod. Ten dlouho chtěly i USA či Francie, noví prezidenti Donald Trump a Emmanuel Macron ale naznačili, že na něm netrvají.

Asadův režim, jenž nad povstalci vítězí, podporují vojensky a diplomaticky Rusko a Írán. Různým složkám opozice pomáhaly či stále pomáhají Turecko, monarchie Perského zálivu, USA a některé další západní státy.

Válka v Sýrii začala v březnu 2011 krvavou represí proti účastníkům protivládních demonstrací. Zatím si vyžádala podle OSN přes 320.000 mrtvých a miliony uprchlíků, kteří pobývají hlavně v zemích sousedících se Sýrií a v Evropě.