Do České republiky se zároveň v létě vrací další vysoký důstojník generálporučík Miroslav Žižka, dosavadní vojenský představitel České republiky při NATO a EU v Bruselu. Podle Medka bude dočasně zařazen do dispozice. Do ní byl Žižka umístěn, protože počet funkcí pro vojáky s podobně vysokou hodností je omezen. Podle informací ČTK má Žižka o další působení v armádě zájem.

Právě dosavadní místo Žižky od srpna převezme Malenínský. "Ve funkci zástupce náčelníka Generálního štábu - náčelníka štábu jej tak vystřídá generálmajor Aleš Opata, stávající národní vojenský představitel České republiky při Vrchním velitelství spojeneckých sil v Evropě (SHAPE)," uvedl Medek.

V SHAPE bude Českou republiku nově zastupovat Mikulenka, který dosud jako zástupce náčelníka generálního štábu řídil Společné operační centrum ministerstva obrany. Do jeho čela se nově postaví Verner, dosavadní poradce náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře.

Od 1. srpna 2017 bude vyslán brigádní generál Karel Řehka, nynější ředitel Ředitelství speciálních sil ministerstva obrany, na pozici zástupce velitele Mnohonárodní divize severovýchod v polském Elblagu, dodal Medek. Řehku v pozici ředitele Ředitelství speciálních sil ministerstva obrany vystřídá Kolář.