Ohledně počtu evakuovaných lidí se zprávy rozcházejí. Srílanské středisko pro řešení katastrof v neděli sdělilo, že muselo být evakuováno téměř 500.000 obyvatel a většina našla útočiště v provizorních přístřešcích zřízených místními úřady. Podle dnešních zpráv srílanských úřadů bylo půl milionu lidí záplavami zasaženo, přechodný domov v 339 provizorních táborech našlo asi 100.000 osob.

"Přišli jsme o domov a nemáme kam jít," řekla v neděli agentuře AP Rathana Kumariková, která se svou rodinou uprchla ze zatopeného domova a společně se utábořili na hlavní dálnici spojující metropoli Kolombo s městy Matara a Gálla. "Jsme naprosto bezmocní, máme malé děti... Dnes jsme neměli vůbec nic k jídlu," dodala.

Na pomoc postiženým byla vyslána armáda. Vojáci využili o víkendu krátkého období, kdy ustaly deště, a urychleně čistili silnice zablokované sesuvy.

Srílanská vláda požádala o pomoc při pátracích a záchranných operacích OSN a sousední státy. OSN uvedla, že pošle do země tablety na čištění vody, stany a další potřebné věci. Indie vyslala dvě lodi s materiální pomocí a zdravotnickými týmy. Pomoc slíbily také Spojené státy a Pákistán.

České ministerstvo zahraničí doporučilo lidem, kteří cestují na Srí Lanku, aby se po příletu informovali o aktuální povodňové situaci.

Nejvíce srážek spadne na Srí Lance během monzunové sezony, která obvykle trvá od května do září, napsala agentura Reuters. Srílanští meteorologové uvedli, že nynější deště jsou nejhorší od roku 2003.