Z akademického pohledu je projekt nazvaný Stěhovaví historici umění pedagogickým a vědeckým experimentem. Studenti se bezprostředně setkávají se středověkými památkami a nahlížejí na ně "jinak", podobně jako dávní poutníci.

Projekt vyvolává zájem badatelů, zahraničních médií i štědrých lidí, které studenti na své cestě potkávají. "Přicházíme tak do kontaktu s prostředím Francie, kde je běžné přijmout dvanáct poutníků, nasytit je a poskytnout jim přístřeší. Média nám v posledních týdnech prezentovala Francii zachvácenou agresivní předvolební kampaní. My se však setkáváme především s neuvěřitelnou vlnou solidarity," uvedl v tiskové zprávě vedoucí výpravy, historik umění Ivan Foletti.

Při čtyřměsíční pouti studenti celkem nachodí 1500 kilometrů napříč Švýcarskem a Francií, z Lausanne do Mont-Saint-Michel. Při výpravě sledují středověké poutnické cesty a postupně se zastavují ve významných centrech klášterní kultury.

Právě v klášterech jim během zastávek přednášejí význační odborníci na středověk. Přednášky jsou pak zdarma dostupné na internetu. Postupně vznikají také krátkometrážní dokumentární filmy zaměřené na nejrůznější aspekty pouti a poutnictví.

Podobné cesty za poznáním byly ve středověku výrazným kulturním fenoménem a přispěly ke změnám v církvi, uměleckém prostředí i celé evropské společnosti. Také středověcí poutníci využívali možnosti odpočinout si v klášterech.