Údaj 26 mrtvých dnes oznámila venezuelská generální prokurátorka Luisa Ortegová Díazová. Více než 400 lidí bylo zraněno a téměř 1300 osob bylo zadrženo. Prokurátorka zároveň vyzvala politické odpůrce i stoupence Madura, aby vlnu násilí ukončili.

Nepokoje vypukly poté, co se nejvyšší soud koncem března rozhodl převzít pravomoce parlamentu, který kontroluje opozice. Soud posléze verdikt pod tlakem zrušil, protesty ale pokračují, neboť podobné kroky blokující práci poslanců činí nejvyšší soud už více než rok, tedy od té doby, co opozice získala většinu v zastupitelském sboru.

Desítky tisíc Venezuelanů vyšlo v posledních týdnech do ulic na protest proti inflaci, nedostatku základních potravin a rostoucí kriminalitě.

Ortegová Díazová dnes prohlásila, že lidé na obou stranách politického spektra, kteří mají na svědomí zabíjení během protestů, budou spravedlivě potrestáni.

Současné nepokoje ve Venezuele jsou nejhorší od roku 2014. Tehdy při několikaměsíčních protestech proti Madurovi přišlo o život 43 lidí.