Oponenti ministerského postoje uvádějí, že zatímco volební zákon souběh funkcí vysokého státního úředníka a krajského zastupitele zapovídá, novější služební zákon souběh obou funkcí umožňuje. Domnívají se také, že věc by mohl rozhodnout soud. Vyjádření ministerstva vnitra ČTK zjišťuje.

Situace kolem Dostálové by se nyní mohla podle zákonů vyvíjet tak, že ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) požádá o svolání mimořádného zasedání. Není-li zániku mandátu dosaženo ani na tomto zasedání, měl by zaniknout okamžikem, kdy to vysloví sám ministr.

Pro zbavení mandátu dnes byli dva zastupitelé, proti jich hlasovalo 28 a devět se hlasování zdrželo. Hejtman Štěpán po jednání řekl, že do 10. dubna bude o výsledku jednání zastupitelů informovat ministerstvo vnitra. "Posléze bude s největší pravděpodobností svolané mimořádné zastupitelstvo, které o tom bodu bude hlasovat znovu. Osobně se nedomnívám, že bychom dospěli k nějakému průlomovému rozhodnutí. Potom to bude na ministrovi vnitra, aby konal," řekl Štěpán.

Podle něj chce hradecký kraj využít svého práva zákonodárné iniciativy, aby bylo mezi různými výklady zákonů jasno. "Navrhneme zákonodárnou iniciativu, která jasně neslučitelnost funkcí popíše. Nerad bych se dočkal chvíle, kdy budou některá z hlasování kterýchkoliv krajských zastupitelstev zpochybněna z důvodu, že byl členem někdo, kdo mandát již vykonávat neměl," uvedl hejtman Štěpán.

Hradecký kraj začne podle něj na iniciativě pracovat, návrh následně čeká připomínkování ve výborech zastupitelstva, případně od dalších subjektů. Pak by měl být návrh novely postoupen do dvoufázového projednávání v krajském zastupitelstvu. "Zákonodárná iniciativa je dlouhodobější proces a vzhledem k blížícímu se konci volebního období současné Poslanecké sněmovny předpokládám předání iniciativy až novému složení dolní komory," dodal Štěpán.

Rozhodnutí zastupitelů uvítala i Dostálová. "Jsem samozřejmě ráda, že můžu zůstat zastupitelkou a bojovat za naše voliče. Zaznělo tu spoustu pravd, že skutečně zákonodárci budou muset ty dva zákony dát do souladu tak, aby našim nástupcům se nic podobného nestalo, aby všichni do těch voleb vstupovali s jasným pravidly hry," řekla novinářům po hlasování Dostálová. Již během jednání uvedla, že v zákonech není soulad. "Jsem přesvědčena o tom, že v této věci by měl rozhodovat soud a my budeme zvažovat další právní postupy," uvedla.

V říjnových volbách se do zastupitelstev krajů dostalo pět vysokých státních úředníků. Tři z nich už neslučitelnost mandátů vyřešili. Náměstek ministryně školství Robert Plaga se místa v zastupitelstvu Jihomoravského kraje vzdal. Naopak Jana Vildumetzová raději opustila místo náměstkyně ministra vnitra a stala se hejtmankou Karlovarského kraje. Náměstkyně ministra financí a zastupitelka Pardubického kraje Lenka Dupáková, dříve Jurošková, vyřešila dilema odchodem na mateřskou dovolenou.

Neslučitelnost funkcí je podle ministerstva také u Dany Drábové, která je zastupitelkou Středočeského kraje a současně předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Na začátku března středočeští zastupitelé odmítli bod o odvolání Drábové zařadit na program zastupitelstva. Drábová už dřív řekla, že je připravena vykonávat mandát, dokud jí to bude umožněno. Novinářům řekla, že jejím cílem je nechat dospět situaci až k rozhodnutí ministra. Chce tak dosáhnout toho, aby ve finále o případu rozhodoval soud.