Stoltenberg dodal, že takové "jednostranné kroky" jsou podle něj neužitečné, a vyzval kosovské činitele, aby nedále udržovali blízké styky s Bělehradem.

K odmítavé reakci na záměr vytvořit regulérní ozbrojené síly Kosova se podle bělehradských médií během dne přidalo i velvyslanectví Spojených států v Prištině. Ambasáda upozornila kosovskou vládu, že pokud změní mandát KSF "bez dodatku k ústavě", USA přehodnotí dvoustrannou spolupráci, uvedla na svém webu televize B92.

Návrh zákona předložil parlamentu kosovský prezident Hashim Thaçi. Transformace KSF v armádu je podle něj normální krok svrchovaného a nezávislého státu. Cílem iniciativy je "ochrana svrchovanosti a územní celistvosti, udržení míru a obrana zájmů Kosovské republiky", uvedl prezident.

Thaçi v rozhovoru poskytnutém rozhlasové stanici Svobodná Evropa naznačil, že Kosovo bude na změně mandátu KSF dál pracovat bez ohledu na NATO a USA. Uvítal, že "NATO jasně řeklo, že o budoucnosti Kosovských bezpečnostních sil budou rozhodovat instituce Kosova". Podle něj nejde o jednostranný postup, provází ho "plný politický konsensus v Kosovu" a je pro mezinárodní společenství naprosto transparentní.

"Ale jestli si nějaká země myslí, že toto je třeba koordinovat se Srbskem, pak něco takového se nestane," zdůraznil zároveň.

KSF mají nyní zhruba 4000 příslušníků a dalších 2500 záložníků. Podle Thaçiho plánu by se početní stav pravidelných ozbrojených sil měl zvýšit na 5000 příslušníků a 3000 záložníků.

Návrh už vyvolal negativní reakci srbského premiéra Aleksandara Vučiče. Bělehrad stále odmítá uznat jednostranně vyhlášenou nezávislost Kosova a má v tom podporu například Ruska a Číny. S vytvořením regulérní armády Kosova, jehož obyvatelstvo tvoří z přibližně 90 procent Albánci, nesouhlasí srbská menšina a její poslanci v zákonodárném sboru.

Kosovské bezpečnostní síly vznikly v roce 2009 s tím, že mají být multietnickým bezpečnostním sborem, který se bude zpočátku zapojovat především do civilních krizí či naléhavých situací.

"NATO v posledních letech podporovalo rozvoj KSF jako profesionální, mnohonárodnostní síly," uvedl dnes Stoltenberg. "Pokud by se ale mandát KSF vydal navrhovaným směrem, NATO bude muset přezkoumat svůj závazek, především pokud jde o budování kapacit," dodal.