Komise podle černohorského listu Vijesti vyloučila, že by dohoda Kosovo připravila 8000 hektarů teritoria, jak tvrdí opozice. Experti podle mluvčího k tomuto závěru dospěli na základě důkladného prostudování nejrůznějších dokumentů předložených kosovskými úřady i historických map.

Předseda komise Hivzi Islami, který je rovněž předsedou Akademie věd a umění Kosova, řekl, že jeho tým pracoval zcela nezávisle a bez jakýchkoli politických vlivů. Sdělil přitom, že území Kosova se ve srovnání se stavem před 36 lety, kdy bývalo autonomní oblastí, zvětšilo. V roce 1981 mělo rozlohu 10.887 čtverečních kilometrů, zatímco podle nynějšího měření zaujímá plochu 10.906 kilometrů čtverečních. To je podle akademika výsledek demarkací s Černou Horou a Makedonií.

Svou zprávu komise nyní předloží vládě ke schválení. Poté by měl parlament znovu přistoupit k ratifikaci zpochybňované demarkační dohody. Kosovskoalbánský list Koha Ditore nicméně naznačil, že odpor opozice proti dohodě zpráva expertů zřejmě neukončí. Svůj závěr totiž prý komise neschválila jednomyslně, někteří její členové ji odmítli podepsat.

mik sva