Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Rys, vlci, závěje. Ukrajinec přes Karpaty prchal před narukováním, zachránili ho pohraničníci

Autor: ČTK, mav, swp - 
9. dubna 2024
15:52

Ukrajinští pohraničníci zachránili 42letého muže, který se snažil dostat přes Karpaty do Rumunska a v horách šest dnů bloudil. S odvoláním na pohraniční stráž o tom dnes informoval portál RBK-Ukrajina. Ukrajina je kvůli ruské invazi ve válečném stavu a s některými výjimkami ji nesmějí opouštět muži od 18 do 60 let.

Ukrajinec nečekal, že cesta přes hory bude tak náročná. Na některých místech sněhová pokrývka stále dosahovala dvou metrů. Vypověděl, že v lese viděl rysa karpatského a v noci slýchal výt vlky.

„Nakonec 'horský turista' několikrát zabloudil, takže bloudil po horách asi 70 kilometrů, zmokl a zmrzl,“ píše na sociálních sítích Státní pohraniční služba Ukrajiny. Pohraničníci ho objevili zesláblého, nakrmili ho - a natočili. Pak ho odvezli do civilizace. Čeká ho trest za pokus o nelegální přechod hranice.

Snahy Ukrajinců odejít z vlasti, kde je může čekat povolávací rozkaz, někdy končí i tragicky. Pohraniční stráž minulý měsíc uvedla, že ví o nejméně 25 takových případech. Většina z nich se stala při pokusech o překonání řeky Tisy na hranici s Rumunskem. „Znovu zdůrazňujeme nebezpečnost takového 'cestování', protože přímo ohrožují zdraví a často končí tragicky,“ apeluje pohraniční služba.

Video se připravuje ...
Další videa