Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

„Zabijte je všechny.“ Evropu straší hrozba teroru ISIS kvůli výzvě k útokům během fotbalu

Autor: ČTK, DVL - 
9. dubna 2024
12:25

Teroristická organizace Islámský stát (ISIS) zveřejnila výhružný plakát. Jsou na něm čtyři stadiony a uprostřed plakátu stojí terorista se samopalem, okolo něj jsou kapky krve a nápis „Kill Them All“ (Zabijte je všechny). Na stadionech se mají v úterý a ve středu konat úvodní zápasy čtvrtfinále fotbalové Ligy mistrů. Napsal o tom server Novinky.cz.

Teroristická organizace Islámský stát (ISIS) uveřejnila výhružný plakát se čtyřmi stadiony, na kterých se v úterý a ve středu budou konat úvodní zápasy čtvrtfinále fotbalové Ligy mistrů, napsal server Novinky.cz. Na plakátu je terorista se samopalem, okolo jsou kapky krve a dole nápis „Kill Them All“ (Zabijte je všechny).

Zápasy čtvrtfinále Ligy mistrů se odehrají dnes a ve středu na dvou stadionech v Madridu a také v Londýně a Paříži. Španělské úřady nesdělily, že by měly nějaké konkrétní poznatky o možných útocích. Podle odborníků by však ilustrace mohla oslovit tzv. osamocené útočníky a radikály.

Španělská vláda aktivovala nejvyšší bezpečnostní opatření

Plakát zmiňuje všechny čtyři stadiony – Emirates Stadium, Atlética Madrid Metropolitano, Santiago Bernabeu a Parc de Prince, kde proběhne ve středu zápas s FC Barcelona.

Ve Španělsku je nyní vyhlášen čtvrtý stupeň protiteroristické pohotovosti, nejvyšší je pátý. Nejedná se o první případy, kdy ISIS vyhrožoval fotbalové veřejnosti. V říjnu roku 2023 zastřelil terorista v Belgii dva švédské fotbalové fanoušky. Policie ho tehdy postřelila, po dvou hodinách zemřel v nemocnici.

Zápasy v Madridu bude podle informací stanice TVE chránit rozsáhlý aparát ze zhruba 3000 policistů, strážníků a soukromých hlídačů. Úřady se rozhodly bezpečnostní opatření posílit i v souvislosti s březnovým útokem u Moskvy, ke kterému se Islámský stát přihlásil. Při střelbě v komplexu Crocus City Hall zahynulo přes 140 lidí.

Moskva se nadále snaží podložit svá podezření ohledně Ukrajiny, nicméně k útoku se opakovaně přihlásila ISIS, západní zpravodajské služby pokládají toto tvrzení za věrohodné. Kyjev jakékoliv vazby důrazně popřel.

Video  Útok ISIS v Krasnogorsku  - ISIS
Video se připravuje ...

gabreta ( 11. dubna 2024 13:23 )

Jestliže při těchto výhrůžkách v Bruselu dokázali podepsat migrační pakt, tak proč zároveň bijí na poplach? Asi je všechno v pořádku a bezpečí jisté!!

jonn ( 9. dubna 2024 14:59 )

Všechny vypráskat z EU .

Kamyl ( 9. dubna 2024 14:12 )

Ono se to prostě musí stát ...a stane se ...pak se semkneme, nasvítíme rozhledny, věže a budeme na ně myslet

Zobrazit celou diskusi