Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Expert o masakru u Moskvy: Rusové nebyli připravení. A zmínil řadu podivností

Autor: ahe - 
8. dubna 2024
18:23

Mohl ruský prezident Vladimir Putin (71) zabránit krveprolití v Krasnogarsku? Jak je možné, že špioni mezi islamisty neměli žádné informace? Podle bezpečnostního analytika Davida Bohbota by se při vyšetřování zločinu měla sledovat cesta peněz.

Je to už více než dva týdny, co v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy došlo k teroristickému útoku, při kterém zemřelo 144 lidí. Definitivně jasno o motivech i strůjcích činu stále není, spekulace tedy pokračují. Podle prohlášení ruského prezidenta Vladimíra Putina má čin spojitost s Ukrajinou, někteří lidé z jeho vlastního okruhu s ním ale názor nesdílejí, jak uvedla agentura Bloomberg s odkazem na čtyři nejmenované zdroje s úzkými vazbami na Kreml. Podle nich neexistují žádné důkazy o zapojení Ukrajiny do útoku, při kterém podle ruských úřadů zahynulo 144 lidí. Kyjev podíl na teroru už dříve kategoricky popřel, k útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Podle některých bezpečnostních expertů však teroristický útok vykazuje řadu podivností. Na některé z nich upozorňuje i David Bohbot (56), ředitel Centra pro výzkum terorismu.

Je podle vás nyní už po řadě dnů, co od činu uplynulo, veřejnost dobře informovaná o tom, co se stalo v Moskvě? Přece jen, vyšetřování se rozjelo téměř okamžitě…
Je tam celá řada podivností a bohužel je zvláštní, že řada informací chybí. Pokud nahlédneme do toho, že útok je akcí islamistů a Islámského státu, ty otázky trvají. Víme všichni, že je válka mezi Ruskou federací (RF) a Ukrajinou. Víme též, že Rusko pomáhalo v Sýrii proti Islámskému státu a dost ho ničila. Motivace k takovému činu tedy být mohou. Navíc od roku 2019 díky práci Rusů není Islámský stát tak silný, a ani neovládá tak velký prostor jako kdysi.

Pokud se Islámský stát ale k činu přihlásil, tak není důvod pochybovat, nebo ano?
To ale tyto organizace někdy dělají, i když nemají s útoky nic společného. Já mohu říct jen to, že definitivně věřím, že ti bojovníci byli s Tádžikistánu a že jsou spojeni s islamisty. Ale jestli byl organizátorem skutečně Islámský stát (IS), to dle mého jisté není.

Můžete to blíže vysvětlit?
Celý Blízký východ mívá dobré informace o tom, když se něco chystá. Tentokrát tomu ale tak nebylo. A nelze se domnívat, že by místní zpravodajské služby selhaly. Al Káida má mnoho skupin, a někdy ani vzájemně nevědí, co každá z těch skupin dělá. Islámský stát má též hodně buněk, ale mají lepší vnitřní komunikaci. Na Blízkém východě je v současné době Islámský stát už totálně otevřený – můžeme v něm číst. Zpravodajci tam mají pod dozorem každého důležitého vůdce IS. Tahle organizace - i když je slabší než Al Káida a méně vlivná – kvůli krutosti dostala velkou pozornost. I proto je každá skupina infiltrovaná. A ti lidé uvnitř mají jediný úkol. Posílat informace. A to také dělají. Když se má něco stát, první kdo to ví, je Izrael. I proto, že IS taky bojuje proti Izraeli, víme, že plánoval útočit třeba na synagogu v Rusku, což se podařilo zastavit. Informace přicházejí i od přátel ze zpravodajských služeb z USA nebo Jordánska (i tam mají silné a úspěšné tajné služby). Pokud bych to měl říci obrazně - existuje zkrátka taková vana, kam tečou informace. Teď ale ta vana zůstala prázdná.

Dá se namítnout, že i ve veřejných zdrojích se ale objevily informace o tom, že se chystá v Rusku teroristický útok. Prý to byly poznatky zahraničních tajných služeb, které Vladimíra Putina varovaly.
Podle všeho to prý byli britští zpravodajci. Ale když už taková informace přišla, většinou se dá velmi rychle zjistit – kdo to plánoval, kdo to financoval. Tentokrát tak dlouho po tom varování žádné bližší informace nebyly, pokud je tedy známo. Proč? Něco nesedí. Podle mě plány nepřišly z Blízkého východu, ale z Evropy. Je na místě se ptát, kdo může něco získat z tohoto útoku?

Odpověď se nabízí. Ale oficiálně byla souvislost s Ukrajinou, která je s Ruskem ve válce, odmítnuta.
Těžko lze věřit tomu, že za takovýmto útokem stojí přímo ukrajinská vláda. Zainteresovaná ale být může. Tam byla potřeba spolupráce, vybavit ty pachatele dobrými informacemi. Kdo jiný, než ten, kdo tam prostředí dobře zná, by mohl zajistit cestu, aby ti lidé věděli kudy utíkat. Když člověk utíká přes Rusko směrem na Ukrajinu, riskuje, že ho taky mohou zastřelit. Tihle lidé podle všeho dobře věděli, kudy se mají pohybovat. Někdo jim ty informace musel dát.  Dle mého to musel být naplánovaný, organizovaný postup ve spolupráci s Ukrajinci.

Na druhou stranu, Ukrajina by přece mohla použít jiné nástroje k citlivému zasažení nepřítele…
Je klíčové zjistit, kdo to financoval. Já bych hledal ukrajinského bohatého sponzora. Nemířím tím ani na ukrajinskou vládu nebo Volodomyra Zelenského. Avšak když Američani křičí, že to Ukrajina neudělala, tak říkám, že oni vědí, proč to říkají. A osobně se domnívám, že to tímto útokem neskončilo. Bylo v něm mnoho mrtvých, byl příliš moc úspěšný.

Dobře, ale pokud nebylo efektivní varování, nikdo nemohl čekat, že se na koncertu bude střílet…ty oběti byly zaskočeny. Na to se přece nedá připravit.
V Izraeli až 90 procent útoků zastaví sami občané. V Rusku – které je ve válečném stavu – se ukázalo, že lidé nebyli připraveni. Je třeba se na to víc soustředit. Protože islámských fanatiků je dost. Bohužel, jestli si myslíme, že byli šílení a že se to u nás nemůže stát, tak se mýlíme.

Varování od Američanů

Americká ambasáda již 7. března varovala své občany, že v následujících dvou dnech hrozí v Moskvě teroristický útok a Washington uvedl, že Moskvě poskytl zpravodajské informace. Nikoli všeobecné, ale přesné, zmiňovaly právě možný útok v Crocus hall. Vladimír Putin výstrahu označil za snahu zastrašit a destabilizovat ruskou společnost.

Jak k útoku došlo?

  • Kolem 20. hodiny místního času, v pátek 22. 3., vtrhlo do koncertní haly Crocus na okraji Moskvy několik ozbrojenců se samopaly, noži a Molotovovými koktejly.
  • Když zahájili střelbu do hlediště, uvnitř na vystoupení skupiny Picnic čekalo několik tisíc návštěvníků.
  • Útočili i ve vestibulu budovy, kudy se civilisté snažili hromadně uniknout. Mnoho dveří v budově bylo zablokováno, a lidé se tak nemohli dostat ven. Po střelbě útočníci budovu zapálili a utekli. Celý teror trval asi 15 minut, přihlásila se k němu teroristická organizace Islámský stát.
  • Několik hodin po incidentu ruská Federální služba bezpečnosti (FSB) oznámila zatčení 11 lidí, včetně čtyř, kteří měli být zapojeni přímo do útoku.
  • Dva dny poté, v neděli pozdě večer, pak v ruské soudní síni stanuli čtyři muži, kteří zřejmě podstoupili mučení. Soud je obvinil ze spáchání teroristického útoku a pravděpodobně jim hrozí doživotní vězení.

Krveprolití na předměstí Moskvy má mít na svědomí Islámský stát-Chorásán (ISIS-K), což je afghánská větev teroristické organizace. První zmínky o ní pochází z roku 2014, kdy si rychle získala pověst mimořádně brutálního uskupení.

Právě tato odnož IS se v posledních dvou letech zaměřuje na Rusko, vysvětlil analytik zaměřený na teroristické organizace Colin Clarke. „ISIS-K obviňuje Kreml, že má na rukou muslimskou krev s odkazem na intervence Moskvy v Afghánistánu, Čečensku a Sýrii,“ poznamenal pro deník The New York Times.

Kdo je David Bohbot?

Jde o bezpečnostního experta izraelského původu s českým občanstvím. Působí jako lektor a podnikatel, zabývající se problematikou bezpečnostní situace na Středním východě a boje proti terorismu. Je aktivním trenérem ozbrojeného i neozbrojeného boje zblízka, střelby a Krav maga. Více než 16 let se věnuje bezpečnostní osvětě na českých školách, kde pořádá semináře a kurzy Krav maga pro učitele i žáky. Je zakladatelem a ředitelem nevládního pracoviště Centrum pro výzkum terorismu.

Video  Útok ISIS v Krasnogorsku  - ISIS
Video se připravuje ...

kajenka52 ( 9. dubna 2024 13:18 )

No, Vy ste boli pripravení keď Vám tam jeden blázen strieľal na vysokej škole . A to ste len prdítko oproti veľkosti Ruska. Starajte sa o seba . Každý teroristický čin má byť odsúdený a je jedno v ktorej krajine bol vykonaný

harpyje ( 8. dubna 2024 22:07 )

Pan Bohbot by si mel dat pozor aby se taky neocitnul na cerny listine petikoalicniho rezimu, tohle uz je dost tenkej led. Jinak samozrejme 👍

Zobrazit celou diskusi