Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Masakr u Moskvy: Proč Putin promluvil až další den? Schovával se i v jiných národních krizích

Autor: mav - 
26. března 2024
20:05

Teroristický útok na koncert v Krasnogorsku u Moskvy: 18 hodin. Teroristé v Beslanu obsadili školu a vzali děti za rukojmí: Další den. Tragédie ponorky Kursk se 118 mrtvými námořníky: 4 dny. Ruský prezident Vladimir Putin se prezentuje jako akční vůdce, ovšem s reakcemi na celonárodní krize a tragédie si dává načas.

„Zločinci se chladnokrevně a úmyslně vydali zabíjet, střílet naše občany, naše děti, jako kdysi nacisté, kteří páchali masakry na okupovaných územích,“ prohlásil prezident Putin o útoku v Krasnogorsku.

„Zjistíme a potrestáme každého, kdo stojí za zády teroristů, kdo připravoval tuto ránu Rusku,“ pronesl v televizním projevu k národu. Kremlu trvalo tato slova dát dohromady, natočit a odeslat do televizí tři čtvrtě dne. Útok v Crocus City Hall začal v pátek v osm hodin večer místního času (18:00 českého), projev šel do éteru v sobotu po poledni.

První Putinovou reakcí bylo stručné přání brzkého uzdravení všem raněným a díky lékařům, které od prezidenta v noci tlumočila vicepremiérka Taťána Golikovová, jak psala agentura TASS.

Pomalá Putinova odezva připomíná i další obdobná neštěstí za jeho vlády, píše Rádio Svobodná Evropa. Kremlu se ujal na Silvestra 1999 - a na pozadí války v Čečensku, kde už předtím coby premiér nařídil brutální potlačení separatistů včetně bombardování a obléhání Grozného. Válka se nakonec projevila i v Moskvě: 23. 10. 2002 čečenští teroristé zaútočili na plné divadlo v Dubrovce a devět stovek lidí vzali za rukojmí. Prezident na to veřejně reagoval až další den.

K veřejnosti Putin nepromluvil ani 1. září 2004, když (opět) čečenští separatisté obsadili školu v Beslanu v sousední Republice Severní Osetie-Alanie a zadržovali přes 1100 žáků a jejich rodičů. Putin to komentoval až další den, na okraj své schůzky s jordánským králem Abdalláhem. Poté na místo vyrazil, navštívil raněné v nemocnici, večer pak měl k tragédii, jež nakonec stála život 334 nevinných (vč. 186 dětí), speciální televizní projev.

Ještě déle Putinovi trvalo se jakkoliv vyjádřit k ponorce Kursk, v níž v létě 2000 umíralo 118 námořníků; 12. srpna se v Barentsově moři potopila, Putin ještě čtyři dny pokračoval ve své dovolené v Soči, zatímco námořnictvo nedokázalo svým lidem pomoci.

„Obecně je ticho Putinovým stylem. Má tendenci nechávat odpovědnost na místních úřadech a pak prohlašovat, jak se o vše postaral,“ komentoval pro web Current Time Kirill Martynov, šéfredaktor nezávislého ruskojazyčného média Novaja Gazeta. „Zdá se, že hlavní důvod je ale ideologický. Tento teroristický útok popírá celý propagandistický obraz, který se v posledních letech snaží cpát Rusům.“

Jenže i v očích stoupenců si touto pomalou reakcí může prezident uškodit - to nemá k takovému neštěstí co říci?

Podle zdrojů nezávislého investigativního serveru The Insider Kreml sliboval dřívější reakce, ale projev opakovaně odkládal. „Třikrát(!) byl dán signál, že se přenáší prohlášení V. V. Putina, a třikrát to bylo zrušeno s tím, že se znění aktuálně přepisuje,“ řekl jeden z respondentů serveru The Insider. Podle praxe televizních kanálů se proslov natočí v prezidentově úřadovně a pak se po internetu sdílí do redakcí.

Video  Masakr v Beslanu  - Videohub
Video se připravuje ...

dynaty ( 27. března 2024 07:53 )

👍

Annika ( 27. března 2024 00:59 )

Dnes maji dukazy zy islamiste byli vycviceny SBU a penize byly zmapovany z USA.

F.Prohazka ( 27. března 2024 00:36 )

Až když měl informace promluvil, náš kuliočko mluvil při probíhající akci, a stačili rušit i vysílání TV -rozhovor.

Uživatel_5650027 ( 26. března 2024 22:25 )

Čtvrt roku, kdy útočník....na FFUK ...dodnes žádné vyhodnocení! Akorát PePa so Zúzou položili věnce! Na to vám, s*Re Goro Bílý pes!

Uživatel_5347357 ( 26. března 2024 22:16 )

Putine jak vidíš, je těžké se někomu zavděčit. Jedni reptají, že jsi nepromluvil hned, druzí tě odsuzují, že máš hned jasno, kdo za tím vším stojí. Doufám, že si ani z jedné strany nic neděláš a prostě promluvíš tehdy, kdy budeš chtít ty a ne kdejaký západní póvl.

Zobrazit celou diskusi