Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Putin zpochybňuje, že by masakr u Moskvy vykonal ISIS. Český expert: Už dříve útočili na Rusy

Autor: ČTK - 
4. dubna 2024
15:36

Ruský prezident Vladimir Putin dnes zpochybnil, že by za březnovým útokem na koncertní síň u Moskvy mohli být islámští fundamentalisté. K masové střelbě, při níž zahynulo nejméně 144 lidí, se opakovaně přihlásila organizace Islámský stát (IS) a řada zahraničních expertů tato prohlášení označila za věrohodná. Putin a další ruští představitelé ale z útoku opakovaně obvinili Ukrajinu. Kyjev jakékoli zapojení do událostí v Moskvě popřel. Ruská tajná služba FSB dnes podle médií oznámila dopadení dalších tří podezřelých z napomáhání pachatelům útoku; všichni podle ní pocházejí z převážně muslimské Střední Asie, kde afghánská odnož IS verbuje své příznivce.

„Rusko nemůže být objektem teroristických útoků islámských fundamentalistů,“ sdělil dnes podle agentury TASS Putin. Naše země demonstruje unikátní příklad mezikonfesijní jednoty a porozumění i mezináboženské a mezietnické jednoty,“ uvedl také. Prohlásil rovněž, že Rusko si i na mezinárodním poli vede tak, že by islamisté neměli k útoku na něj důvod.

„Máme veškeré důvody domnívat se, že hlavním cílem krvavého a hrozného teroristického činu v Moskvě právě bylo naši jednotu poškodit,“ uvedl Putin.

Několik odborníků oslovených agenturou Reuters už dříve sdělilo, že útok nese rukopis Islámského státu. Český bezpečnostní expert Adam Dolník upozornil, že organizace si už v minulosti brala za cíl Rusy. V této souvislosti připomněl útok z roku 2015 na let z egyptského Šarm aš-Šajchu do Petrohradu nebo útok na ruskou ambasádu v Kábulu z roku 2022.

Rusko v nedávné historii zažilo také několik velkých útoků spojovaných s čečenskými separatisty. V roce 2010 připravily 40 lidí o život sebevražedné útoky v moskevském metru. Při útoku na školu v Beslanu v roce 2004 zahynulo přes 330 lidí. V roce 2002 zemřelo při obléhání divadla Dubrovka čečenskými ozbrojenci a následném zásahu ruského komanda 129 civilistů.

Video  Střelba v ruském městě Krasnogorsk  - Síť X
Video se připravuje ...

6vox6 ( 5. dubna 2024 10:56 )

Ze které léčebny píšeš, sokolíku? 😁

6vox6 ( 5. dubna 2024 10:55 )

To, co pochopí malé dítě ovšem nechápeš ty. I to malé dítě udělá přesně to, co ISIS, když chce, aby mu někdo uvěřil, že udělalo to, co udělalo. Jinými slovy, pokud něco udělám a někdo můj čin zpochybňuje, tak se k tomu samozřejmě přihlásím opakovaně. Pokud to opravdu udělal ISIS a já tomu věřím, tak si Putin docela koleduje o další teroristický útok, protože oni trvají na tom, aby do společnosti proti které bojují zaseli strach a ta společnost musí především vědět, kdo to byl. A pokud jim bude někdo jejich činy "krást", nezbývá nic jiného, než je zopakovat a to se podle mého názoru dříve, nebo později stane. Putin zcela vědomě vystavuje svůj národ nebezpečí teroru. Možná to ovšem dělá úmyslně, aby toho mohl propagandisticky svést na Ukrajinu.

6vox6 ( 5. dubna 2024 10:47 )

Ona se věc má trochu jinak. Ty jsi v životě neviděl žádného islamistu, takže zase jen blábolíš nesmysly.

Uživatel_5648684 ( 5. dubna 2024 08:10 )

Já ještě neviděl islamistů si nechat platit za teroristický čin. Oni to dělají z fanatismu, z nenávisti a jsou ochotní zemřít za svou věc....a to je pro ně více než nějaká almužna...a všichni víme kdo bojuje proti Rusku od 2014.

Uživatel_5413502 ( 5. dubna 2024 03:11 )

Jasně že to nebyl ISIS. To musí pochopit i malé dítě. Kdo kdy viděl že by se tak vehementně k útoku teroristi hlásili. Hned 3x. Vždy jim stačili jedno přihlášení a teď to honem sichruji 3x aby o tom nikdo nepochyboval . To byla společná akce Zelenýho a jeho amerických přátel.

Zobrazit celou diskusi