Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Na obnově zničeného Mariupolu se podílejí i německé firmy. A slouží válečné propagandě

Autor: ČTK - 
4. dubna 2024
12:52

Na obnově Ruskem prakticky zcela zničeného ukrajinského města Mariupol se podílejí i německé firmy, zjistil politický magazín Monitor německé veřejnoprávní televize ARD. Rekonstrukce jihoukrajinského města, které mělo před válkou přes 400.000 obyvatel, přitom hraje zásadní roli v ruské válečné propagandě.

Bitva o Mariupol byla jednou z nejhorších od začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022. Zemřely při ní desítky tisíc obyvatel, další v obléhaném městě trpěli. „Z velkoměsta se stala úplná ruina,“ uvedla německá televize ARD.

Ruská vláda prezidenta Vladimira Putina po obsazení přístavního města přišla s plánem výstavby „nového“ a už zcela poruštěného Mariupolu. Pro Putina je projekt tak důležitý, že do města loni zavítal osobně, aby se přesvědčil o pokroku ve výstavbě. „Znovu postavíme byty, školy, nemocnice, divadla a muzea,“ řekl tehdy.

20:51
Dnes

Při útoku na Oděsu zahynuly tři ženy a jeden muž, uvedl starosta města Hennadij Truchanov na sociální síti Telegram. Šéf oblastní správy Oleh Kiper, který dříve informoval o dvou obětech a osmi raněných, potvrdil čtyři mrtvé a 28 zraněných, včetně dvou dětí a těhotné ženy. Čtyři ranění jsou v kritickém stavu, o jejich životy bojují lékaři, dodal.

19:43
Dnes

Čtyřiapadesátiletý důstojník německé armády se dnes u soudu přiznal, že Rusku coby špion poskytoval vojenské informace. Přiměl ho k tomu prý strach z jaderné eskalace ve válce na Ukrajině, řekl podle agentury DPA v první den svého procesu před vrchním zemským soudem v Düsseldorfu.

19:20
Dnes

Česko s Německem sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině či bezpečnostní situaci v Izraeli a Pásmu Gazy, řekl po jednání se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem prezident Petr Pavel. Podobné pozice mají země podle něj také ve vztahu k Číně, případně africkým zemím.

„Jsem rád, že na řadu těchto problémů sdílíme velice podobné pozice,“ řekl Pavel. Těší se, že v diskusích budou pokračovat.

Zobrazit celý online

Fotografie a videa z místa ukazují, že se na obnově Ruskem zničeného města podílejí i německé firmy, z nichž nejvíce je vidět výrobce stavebních materiálů - firma Knauf.

Společník firmy Nikolaus Knauf byl přes 20 let honorárním konzulem Ruska a funkci si ponechal i po ruské anexi ukrajinského Krymu v roce 2014. Sankce přijaté tehdy vůči Rusku označoval za „hrozné“. Po začátku války na Ukrajině se čestné funkce sice vzdal, v Rusku ale nadále zaměstnává přes 4000 lidí.

Firma podle ARD na většinu otázek novinářů neodpověděla, vzkázala jen, že odsuzuje ruskou agresi vůči Ukrajině a dodržuje všechny protiruské sankce Evropské unie. V Rusky prý vyrábí výhradně pro ruský trh.

Angažmá německých firem na obnově Mariupolu kritizoval například křesťanský demokrat ze zahraničního výboru Spolkového sněmu Roderich Kiesewetter, podle něhož Knauf svou činností upevňuje ruskou moc na okupovaných územích.

Video  Smrtící déšť: Video ukázalo ostřelování mariupolských oceláren Azovstal  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa