Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Náčelník Generálního štábu Řehka v Hráčích: Dcery v armádě? Podpořil bych je!

Video se připravuje ...
Autor: Vera Renovica, vei - 
25. února 2024
05:00

Odmala si hrál na vojáky a toužil po kariéře v armádě. Nakonec se dostal na úplný vrchol, i když cesta vedla i přes účast na válečných misích, kde se bál o život.  Náčelník Generálního štábu Armády České republiky Karel Řehka (49) ale v pořadu Hráči přiznal, že kdyby podobnou cestu zvolily jeho dvě dnes již dospělé dcery, podpořil by je!

Řehka se podílel na několika zahraničních misích na Balkáně i v Afghánistánu. Tu první absolvoval v červnu 1999 jako velitel průzkumného oddílu se 6. průzkumnou rotou KFOR na území Kosova. A právě ta pro něho byla nejtěžší z hlediska osobního prožitku, byť prý nebyla tak nebezpečná. „My jsme v roce 1999 vstupovali do Kosova a já jsem měl na starosti průzkumnou jednotku. Dělali jsme průzkum oblastí, kde nikdo před námi nebyl poté, co se stáhly srbské jednotky, a jedna z hrozeb bylo minové nebezpečí. Pohybovali jsme se v oblastech, kde jsme nevěděli, jestli na něco šlápneme a nepřijdeme o nohy, a to byl ten můj první kontakt s realitou války, kdy jsem si uvědomil, že to není romantika, ale že jste mladý, máte všechno před sebou a nechcete umřít nebo být zmrzačen. Bylo to pro mě vystřízlivění,“ popsal v Hráčích.

Řehka: Posílal jsem lidi do nebezpečí

Složité pak pro něho bylo také ručit za přežití kamarádů. „Když jsem byl velitel úkolových uskupení, musel jsem rozhodovat s nedostatkem informací a posílat lidi do nebezpečí. Byli to lidi, které jsem znal, znal jsem jejich rodiny, děti a představa, že kvůli mému rozhodnutí ten člověk umře, byla největší tíha odpovědnosti, kterou jsem zažil,“ vzpomíná nynější šéf české armády.

Dcerám by v narukování nebránil

Paradoxně dobře ale všechna nebezpečí, do kterých se musel v rámci práce vrhnout – zejména několik návratů do Afghánistánu – zvládala jeho rodina, včetně manželky a dnes již dospělých dvou dcer. „Já jsem měl vždycky stoprocentní podporu, ať už od manželky či od dětí, což je záruka úspěchu. Moje úspěchy jsou minimálně z poloviny jejich,“ tvrdí náčelník Generálního štábu a dodává, že byť si ani jedna z jeho dcer nezvolila budoucnost při armádě, nezrazoval by je od toho. „Armáda nabízí celou škálu profesí. Máte vojáky, bojovníky, ale také lidi, co dělají logistiku, mechaniky, techniky, ajťáky, právníky, lékaře, zdravotní sestry. Je tam celá paleta povolání. A kdyby to moje děti lákalo, já bych je v tom podpořil,“ míní Řehka.

Současný šéf armády věděl, čím chce být, jako hodně mladý, a roku 1989 zamířil rovnou na Vojenské gymnázium v Opavě – to samé shodou okolností »vychodil« také expremiér Mirek Topolánek (67). „Kam sahá moje paměť, už jako velmi malé dítě, jsem chtěl být voják. Hrál jsem si na vojáky, nějak jsem tím žil. Myslím, že přispělo, že jsme měli v rodině spoustu uniforem. Taky v tom asi nějak hrálo roli vlastenectví, touha po dobrodružství, vždycky mě zajímaly válečné filmy,“ zavzpomínal v Hráčích Řehka. A popsal také atmosféru v armádě těsně po revoluci. „Být v armádě tehdy nebylo prestižní, spousta lidí vás nenáviděla, byla to doba vojenské služby, narážel jste na nadřízené, kteří nebyli zrovna lidské a profesionální vzory. Ta armáda za tu dobu, co v ní jsem, je ale úplně jiná armáda, jiný svět, jiní lidé, jiná kultura,“ tvrdí.

Video  Řehka v Hráčích: Občas je složité udržet lidi v armádě.  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Karel Řehka je náčelníkem Generálního štábu Armády České republiky od července 2022. Mezi lety 2010 a 2014 byl velitelem prestižní 601. skupiny speciálních sil generála Moravce, mezi lety 2014 a 2017 působil v čele Ředitelství speciálních sil Ministerstva obrany ČR a v letech 2017 až 2020 byl zástupce velitele Mnohonárodní divize na severovýchodě v Elblągu. Roku 2016 ho tehdejší prezident Miloš Zeman (79) jmenoval generálem. Po odchodu z armády byl dva roky šéfem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). O svojí kariéře, aktuálních hrozbách, nákupech armádní techniky či konfliktech v Izraeli a na Ukrajině, mluvil Řehka v aktuálních Hráčích. Nenechte si proto exkluzivní rozhovor ujít!

Pořad Hráči: Pravidelně v Blesku ti, co vládnou Česku!

Blesk už druhým rokem přináší čtenářům a divákům exkluzivní pořad Hráči, v němž se vystřídají všichni, kdo v Česku něco znamenají ve sféře byznysu, politiky i na rozhraní těchto dvou disciplín. Zhruba hodinové rozhovory, které vede zkušená moderátorka politických debat i rozhovorů s vrcholnými ústavními činiteli, Vera Renovica (38), si můžete vychutnat každé dva týdny na webu Blesk.cz. A to vždy v pondělí (v případě svátků oznámíme posun). V tentýž den si pak jejich písemnou podobu přečtete v tištěném deníku Blesk. To vše, abychom našim čtenářům umožnili podívat se za oponu, za níž se rozhoduje o našich životech, peněženkách či budoucnosti našich dětí. Jestli chcete vědět víc o těch, kteří skutečně vládnou zemi, v níž žijete, dívejte se na Hráče na Blesk.cz!

 

Jiří Zvěřina ( 26. února 2024 01:01 )

Tuhle gumu bych chtěl fakt mít doma....

zkzkz ( 25. února 2024 23:26 )

👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍

alhru ( 25. února 2024 19:16 )

Bohužel mám s tím osobní zkušenost a proto Vám dávám za pravdu.

gabreta ( 25. února 2024 18:53 )

A já si naivně myslel, že byli blbci lampasáci za bolševika. A oni dnešní, jsou ještě blbější!!! 👎

Uživatel_5650027 ( 25. února 2024 16:28 )

Píšete Silvestrovský program ??? Zadání od Pepy!😆🫡 Pokračujte🫡😆jste talentovaný! Dlouho jsem takovou legraci nečetla! Kolik ,Vám je?12 let? Co Vám říká "lidský faktor"? Vámi navrhované řešení by zvýšilo porodnost!🤭 To se ovšem počítá!!!👏👍😉

Zobrazit celou diskusi