Šéfové obou komor uvedli, že s prezidentem probrali řadu témat. Informovali ho o výsledku projednávání zákona o ochraně přírody a krajiny. Zeman byl podle Štěcha potěšen, že byly přijaty pozměňovací návrhy. "Projevil názor, že pokud by to bylo třeba, tak by za tento zákon do Sněmovny šel ztratit hlas," řekl Štěch. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) dnes Senátem odsouhlasené změny v zákoně označil za natolik ničivé, že mohou znamenat konec národních parků v Česku.

Se Zemanem dále Hamáček a Štěch mluvili o migraci a jeho dubnové cestě do USA, během níž se má setkat s novým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Jednali i o protikuřáckém zákonu. Ten Senát schválil v době jejich oběda, politici podle Štěcha tuto informaci dostali až po skončení setkání. Zeman podle něj zopakoval, že zákon podepíše. V minulosti několikrát řekl, že tak učiní kvůli tomu, že je jako kuřák ve střetu zájmu.

Na novinářský dotaz, zda se Zeman chystá také na návštěvu Senátu, Štěch řekl, že prezident má právo přijít kdykoli a není potřeba ho zvát. "Pokud necítí potřebu tam chodit, tak my práci v Senátu provádíme stejně kvalitně, když tam prezident je nebo není," podotkl. Senát loni Zemana vyzval, aby byl ve svých výrocích zdrženlivý. Prezident zapochyboval o smyslu horní komory Parlamentu. Štěch poznamenal, že pokud se Zeman rozhodne pro návštěvu Senátu, rádi ho v něm přivítají. "Možná ne všichni, ale to je demokracie," řekl. Dodal, že mu nebudou slibovat za návštěvu "modré z nebe", protože vztahy mají vycházet z toho, že si jsou moc výkonná, zákonodárná a soudní moc rovny.

Podle Hamáčka se mluvilo i o misích české armády. "Atmosféra byla velmi přátelská a musím říci velmi příjemná," řekl.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ČTK řekl, že hlavním chodem byla vepřová panenka ve slaninovém závoji s tymiánovou omáčkou, smetanové brambory a grilovaná zelenina.