Lavrov řekl, že je třeba dohodnout se na stažení zbývajících povstalců z východní části města. Ti, kteří to odmítnou, musejí podle ministra počítat s tím, že s nimi bude nakládáno, jako by byli teroristé.

Lavrovův náměstek Michail Bogdanov později uvedl, že Rusko už o amerických návrzích informovalo Írán. Teherán a Moskva patří k hlavním spojencům syrského prezidenta Bašára Asada a pomáhají mu udržet se u moci.

Syrská armáda bojuje od poloviny listopadu o východní Halab, který má od roku 2012 pod kontrolou opozice. Zahraniční média dnes uvedla, že armáda získala pod svou kontrolu dvě třetiny původně povstaleckých částí města a stále postupuje. Podle ruského ministerstva obrany dnes při povstaleckém ostřelování západní části města zahynuly dvě ruské zdravotní sestry z polní nemocnice, kterou Moskva zřídila ve čtvrti Furkán, již má pod kontrolou vláda. O život přišlo údajně také osm civilistů.

Rada bezpečnosti OSN dnes večer hlasovala o návrhu rezoluce, která požadovala pro Halab sedmidenní příměří. Dokument, který předložily Egypt, Nový Zéland a Španělsko, podle očekávání vetovali stálí členové Rusko a Čína. Lavrov už předtím uvedl, že klid zbraní by byl kontraproduktivní, protože by povstaleckým skupinám umožnil, aby se přeskupily. Lavrov návrh rezoluce označil za "provokaci, která má zmařit rusko-americké úsilí".

"Máme všechny důvody se domnívat, že konzultace odborníků z USA a Ruska situaci ve východním Halabu vyřeší," řekl Lavrov. Podle něj se experti dohodnou na časovém rozvrhu a na trasách pro stahování povstaleckých bojovníků.

"Revolucionáři z východního Halabu neodejdou, budou proti ruské a íránské okupaci bojovat do poslední kapky krve," citovala agentura AFP abú Abdar Rahmána Hamvího ze skupiny Džajš Islám. "Ten, kdo musí z Halabu odejít, jsou Rusové," prohlásil Jásir Júsuf ze skupiny Núr ad-Dína Zinkího. "Toto je naše země a země našich předků. Zůstaneme zde a budeme ji bránit. Revoluce bude pokračovat, dokud nezvítězí," řekl k Lavrovovým prohlášením Hamví.

Oba muži se shodli, že jsou ochotni přistoupit jedině na humanitární pomoc a evakuaci zraněných.