FBI oznámila svůj záměr pouhých 11 dní před prezidentskými volbami. Protivník Clintonové v boji o prezidentský úřad, republikánský kandidát Donald Trump, který za ní v průzkumech hodně zaostává, v první reakci pochválil FBI za odvahu znovu případ otevřít.

O vyšetřování informoval v dopise šéfy obou komor Kongresu ředitel FBI James Comey, který ale nebyl s to sdělit, jak dlouho zkoumání potrvá. Nejmenovaný vládní zdroj upřesnil, že e-maily byly nalezeny v jiném elektronickém zařízení v rámci nesouvisejícího jiného vyšetřování. Zařízení patřilo poradkyni Clintonové - Humě Abedinové a jejímu manželovi Anthonymu Weinerovi, upozornil list The New York Times s odvoláním na FBI. Weiner je vyšetřován kvůli obscénní komunikaci s 15letou dívkou. Abedinová již v srpnu oznámila, že se s ním rozchází i kvůli jiným jeho sexuálním skandálům.

Clintonová již dříve čelila vyšetřování FBI za užívání soukromého poštovního serveru ke služebním účelům v době, kdy působila jako ministryně zahraničí USA. Exministryně podle kritiků nesprávným rozesíláním služební elektronické pošty ohrožovala bezpečnost státu.

FBI v červenci konstatovala, že využíváním soukromého serveru si počínala svrchovaně nedbale, zákon nicméně neporušila. Trump uzavření případu dnes znovu označil za "příšernou chybu".

Republikáni, kteří se už dříve snažili z případu co nejvíce politicky vytěžit tvrzením, že Clintonová není dostatečně důvěryhodná, už ostře zareagovali. Jejich vůdce ve Sněmovně reprezentantů Paul Ryan vyzval k tomu, aby se jí jakožto kandidátce na prezidentku přestaly poskytovat státní depeše označené jako tajné, dokud vyšetřování neskončí.

Opětovné otevření případu jí tak může ještě uškodit. Předseda kampaně Clintonové John Podesta vyjádřil přesvědčení, že vyšetřování skončí opět tím, že FBI obvinění z porušení zákona nedoporučí. Dodal, že šéf FBI "dluží americkému lidu", aby ihned poskytl veškeré podrobnosti toho, co se vyšetřuje. Nečekaný zvrat zatím nekomentovalo ministerstvo zahraničí, které informace k věci neobdrželo.