Podle Dorriana je pauza normálním krokem v této fázi bitvy a neznamená, že by Iráčanům nějakým způsobem v boji docházely síly. Postup pokračuje i nadále podle plánu.

Ofenziva u Mosulu, která začala 17. října, je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003. Podílí se na ní přes 25.000 iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic.

Americký mluvčí rovněž oznámil, že koaliční nálety se dnes zaměřily na skupinu asi 50 automobilů, které islamisté shromáždili nejspíš kvůli tomu, aby v nich převezli civilisty do Mosulu. Předpokládá se, že je tam chtějí následně využít jako lidské štíty při obraně města. Letecké údery nicméně zasáhly asi 40 až 45 z těchto vozů ještě předtím, než do nich byli iráčtí vesničané odvedeni. Kde přesně k úderu došlo, John Dorrian nesdělil.

Ruská armáda dnes obvinila koalici vedenou Američany ze spáchání "válečných zločinů" tím, že útočí na civilisty v Mosulu i jeho okolí. Ruský generál Sergej Rudskoj ukázal údajné důkazy, že nálety ve dnech 21. až 23. října usmrtily přes 60 lidí a dalších 200 jich zranily. Na leteckých záběrech byla vidět například škola na jihovýchodě Mosulu poničená leteckým úderem či další rezidenční budovy. "Doufáme, že USA dodrží své závazky a tyto válečné zločiny důsledně vyšetří," dodal ruský generál.