Irácká armáda k Rutbě povolala posily. Město obývá asi 22.000 lidí a naprostá většina z nich jsou sunnité. Město leží v provincii Anbár a je považováno za nejodlehlejší město v Iráku, nachází se ale na strategickém místě, na silnici spojující Bagdád s Ammánem.

Hnutí Islámský stát město Rutba obsadilo v roce 2014, kdy jeho bojovníci vstoupili do severního Iráku a postupovali dál na jih. Letos v květnu se armádě podařilo radikály z města vytlačit, ti se ale začali vracet.

Bojovníci IS nyní čelí ofenzivě v Mosulu a snaží se odčerpat irácké armádě síly otvíráním nových front mimo Mosul.

V Rutbě lidé z IS zaútočili v neděli večer, v noci na dnešek rozšířili kontrolu nad městem ze třetiny na polovinu. Zbytek města je v rukou irácké armády a místních kmenů; armáda požádala o posily. Rutba patřila k centrům sunnitského odboje proti šíitské vládě, která se ujala moci po svržení bývalého prezidenta Saddáma Husajna v roce 2003.

Šíitské polovojenské jednotky, které se zúčastnily v minulosti osvobozování několika iráckých měst od IS, jsou zatím drženy stranou bojů o Mosul s převahou sunnitského obyvatelstva. Mluvčí šíitů dnes oznámil, že jeho jednotky dostaly příkaz osvobodit Tall Afar. "Naše mise je zabránit (členům) IS prchat do Sýrie a Mosul od Sýrie zcela izolovat. Čekáme, že boj bude obtížný," sdělil mluvčí.

Boje o Mosul trvají týden a za tu dobu irácká armáda a spojenečtí Kurdové obsadili podle agenturních zpráv téměř 80 vesnic v okolí a zabili několik set radikálů. Mluvčí OSN dnes řekl, že IS se dopouští krutostí. Povraždil 50 bývalých policistů, našla se těla 70 zabitých vesničanů a 15 dalších, které radikálové naházeli do řeky.

Do bojů v Iráku chce zasáhnout také Turecko. Jeho představitelé v minulosti oznámili, že do bojů o Mosul, který byl v historii součástí osmanské říše, bude nasazena také turecká armáda. Vláda v Bagdádu s tím ale nesouhlasí. Dnes turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu řekl, že Turecko bude aktivněji postupovat proti bojovníkům turecké Strany kurdských pracujících (PKK), kteří působí na severu Iráku. Nevyloučil pozemní operace. Ankara PKK řadí k teroristickým organizacím.